„Следва първенствуващият да бъде украсен с добродетелите на вярата. Всички днес, събрани наедно, виждаме с ума на сърцето си огнените езици на Светия дух. Ставаме свидетели и продължители на свещената история на църквата и добавяме по нещо малко към непрекъснатостта на вярата“

Това посочи в словото си Вселенският патриарх Вартоломей.

„Източноправославната църква не страда от историзма. Историята е била бурна и изпълнена с вълнения. Връзката на нашата Константинополска църква и Българската църква е била конфликтна и болезнена. Въпреки това историческото минало не може да бъде критерий за църковния живот. Историята ни поучава. Който не се поучи от бедите на историческото минало, неизбежно ще претърпи последствие в бъдеще“.

„Църквата в Константинопол като всеобща майка хранителка на всички православни църкви е вървяла и ще върви с постоянна вярност без да изоставя особената си тежест и да пренебрегва историята. За съжаление днес някои православни братя развиват полемика срещу отговорностите на Константинополския архиепископ. Отговорностите на Константинополската църква са установени от Светите вселенски събори, което ще рече от самия Всесвят дух. Този животворен опит на църквата донасяме тук. Приветстваме единодушния по чин и да бъдем поканени на интронизацията, което се случва за първи път“.

„Открива се нова епоха. Тя трябва да е белязана от надмогване на историческите трудности на изолацията и самодостатъчността и да открие пътя за възвръщане на църковността в междуправославните отношения. Моля ви да постъпвате достойно със званието, за което сте призвани, и залягате да запазването единството на духа чрез връзките на мира. Един е Господ, една е вярата, едно е кръщението, един е Бог. На добър час, Свети Брате. Достоен!“, завърши словото си Вселенският патриарх Вартоломей.