След седмица Владимир Илиев ще се прибере в родното си село Куцина. Решението е на магистратите в Ловеч, които го освободиха предсрочно – след 8 години затвор, съобщава Glas.bg.

В момента едноръкият музикант излежава присъда в затвора в Троян за престъпление, което не е извършил.

За младия мъж сме разказвали в разследване на TrafficNews. Той е осъден за убийството на приятеля си Йордан Йорданов. Доказателствата по случая издишат, а след седем години двама търновски криминалисти откриват истинските извършители на тежкото престъпление.

След година и половина битка, той е на крачка от свободата. След като се запозна с материалите по делото, главният прокурор Иван Гешев поиска делото да бъде възобновено и Владимир да бъде оневинен. Това е прецедент за страната ни.

Търновските прокурори, които дълго време не искаха да признаят, че са сбъркали, най-накрая се съобразиха с постановлението на висшестоящата прокуратура.

Окръжният прокурор на Велико Търново Христо Христов обаче отказа да прекрати наказанието на Владимир, каквото право има.

Отказаха и върховните съдии, докато делото не бъде възобновено. А, датата за възобновяване е насрочена за 14 септември.

Така Илиев реши да поиска предсрочно освобождаване, въпреки че до този момент желанието му бе да излезе невинен от затвора. Неговото оневиняване ще се случи скоро.

Пред съда в Ловеч Владимир заяви за пореден път, че е невинен и мястото му не е в затвора. Той има отлична характеристика, дадена му от социалните работници и ръководството на затвора.

Те го определят като "добър, наивен човек. В никакъв случай профилът му не отговаря на такъв на убиец…"

Той е награждаван три пъти докато излежава присъда, няма никакви дисциплинарни нарушения. Работил е като градинар в затвора, въпреки че има само една ръка. Никой от работещите в затвора в Троян не се съмнява в неговата невинност.

Родителите на Владо все още не могат да повярват, че до дни ще могат да прегърнат сина си след 8 години.

Владо от Куцина скоро може да е свободен и оневинен, след като прекара 8 години в затвораГлавният прокурор поиска делото да бъде възобновено и Владимир да бъде оневинен