"МВнР, както и дипломатическите и консулските представителства зад граница са изпълнили всички свои ангажименти по организацията на изборите. Ресурсите, които са необходими, значително надхвърлят капацитета на дипломатическите и консулските представителства", заяви министърът на външните работи Николай Милков.

По думите му се разчита българските общности. Николай Милков поясни, че изборните секции ще бъдат 755 в 62 държави. От тези 755 в 300 секции ще се гласува с машини.

"В 238 от тези 300 секции ще има по две машини и в 62 една. Общо сме транспортирали 538 машини или със 122 повече от последните избори през ноември. Изпратихме и всички изборни книжа - 755 комплекта с над 600 000 бюлетини", допълни Николай Милков.

Той уточни, че приетите методически указания са разпространени и публикувани на страницата на МВНР. Всеки може да се информира как се работи при всеки възникнал казус. Публикувани са и адресите на всички секционни комисии.

"4200 човека е общият брой назначени членове на Секционни избирателни комисии от ЦИК. Първо се предлагат хора от задграничното представителство, след това ние в Централната избирателна комисия и след това представители на политически партии. Това в годините е предизвиквало напрежение, защото ЦИК е заменяла доброволци с членове на политически партии. Ние нямаме влияние е върху този процес. Надяваме се, че това не води до демотивация на българските общности", добави Николай Милков.

Той подчерта, че трябва да се предвидят всички рискове, като такъв е извънредното положение във Флорида заради урагана.

"Там са евакуирани повече от два милиона души. Това поставя под риск работата на 5 секции. До последния момент няма да знаем каква е е ситуацията там. Ако няма форсмажор ще успеят да проведат изборния ден", отбеляза Николай Милков.

Той поясни, че се подготвя нов 8-ми санкционен пакет на Европейския съюз към Русия по повод мобилизацията и референдумите. Според Николай Милков трябва да се засили натискът срещу Русия, да се минимализират щетите върху европейските държави.

Външният министър коментира темата за осквирването на българския химн на мача между България и Република Северна Македония и заяви, че тя е изчерпана, като България е реагирала своевременно.

"Съпоставено с условната присъда на певеца Ламбе - подпалвач на българския културен център двете неща заедно разкриват един проблем с правата на българите в РСМ. Тази присъда е възможно най-леката. Според член 238 от Наказателния кодекс на Република Северна Македония се полагат от 6 месеца до 5 години затвор, а той получава най-леката, при това условна присъда. Би трябвало да се очаква много по-сериозна присъда в случая, но това е решение на независимия съд на РСМ", каза Николай Милков.

Според него и двете деяния реално представляват престъпления от омраза. "Липсата на адекватни наказания изпращат послания към обществото в РСМ и към нас. И това послание не бих казал, че е позитивно. Това съставя обща картина, която ни безпокои - ерозиране на договореностите, при които РСМ започна преговори", коментира още Николай Милков.

Относно това какви санкции може да подкрепи България и за визите външният министър заяви, че страната ни се придържа към общоевропейското решение за отмяна на преференциалното третиране на визите. "До момента събирахме по-ниски такси от туристи. В момента този преференциален режим е отменен. Така че се връщаме съм периода преди облекченията. Други промени не се предвиждат", заяви Николай Милков.

По думите му българското външно министерство поддържа контакт с българските граждани в Русия, особено студентите и има готовност да помогне за прибирането им и настаняването им в комплекса на посолството. България не е изпращала официално наблюдатели на референдумите, няма и информация за участие на български граждани. "Ако има такива, те са били там в лично качество", допълни Николай Милков.