100 години след смъртта на Отто Биелигк беше открит негов бюст-паметник в двора на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. На тържествената церемония присъстваха бившият премиер Н. В. Симеон Сакскобургготски, председателят на Българския Червен кръст Христо Григоров и изпълнителният директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов. 

Смята се, че Биелигк е най-големият дарител на Българския червен кръст. Той пристига в България след Освобождението, но бързо приема страната ни за своя втора родина. Биелигк завещава цялото си богатство за благотворителност.

"В момента ние се намираме върху земята, която той е дарил. Земя, върху която ние изградихме болницата - първата спешна помощ, първата санитарна авиация, първото взимане на кръв, първото милосърдно училище. Всичко това се развива благодарение на това, което този човек е направил", каза акад. Христо Григоров, председател на Български червен кръст.

Биелигк иска да бъде погребан в двора на болницата. Той умира през 1918 г. и волята му е изпълнена. На мястото се издига паметник, който е изгубен през 1944 г. Бюстът на дарителя се намира на мястото, където досега се е издигал този на руския лекар Николай Пирогов, чието име носи и първата спешна болница у нас. От ръководството ѝ заявиха, че той е съхранен и ще бъде монтиран на друго място в комплекса на лечебното заведение.