77-годишният Коста Янков, намерен удушен по време на поклонническия поход "Светия път" от Велико Търново до Рилския манастир, е сред най-известните маратонци у нас, макар да е полусляп. Възрастният мъж е роден в пловдивското село Плодовитово, но от години живее в град Българово край Бургас. 

Атлетът ветеран участва в свръхдълги бягания повече от 30 години. Редовно се справял с дистанции от над 100 км, рекордът му е 600 км.  Мечтата му била да направи обиколка с бягане на целия Балкански полуостров, разказаха пред TrafficNews негови познати.

Днес от прокуратурата в Перник потвърдиха, че Янков е бил убит. Засега разследващите работят по няколко версии за тежкото криминално деяние.
„Убийство е с оглед на това в какъв вид е намерен трупа. Имал е липсващи вещи и синини по тялото. Причината за смъртта не е известна, защото има следи от душене, но има и следи от физическо насилие”, каза прокурор Николай Цветков.
Тялото на мъжа е било открито до пътя, свързващ селата Дрен и Долна Диканя. Все още обаче не е ясно дали той сам се е озовал тук или е бил докаран от автомобил.

„По това, което се е събрало като доказателство и като следи по тялото, се предполага, че убийството е станало на друго място, а трупът е пренесен. Досега поне не си спомням да има извършено убийство и да не са намерени никакви доказателства, които да насочат към извършителя. И ме озадачава това защо трупът не е скрит, а е оставен близо до пътя”, каза още Цветков.

От полицията изключват вероятността престъплението да е извършено от друг човек от поклонническата група. Проверяват се няколко съмнителни лица в района, включително и такива с психични отклонения. Разпити се водят и с хора от обкръжението на убития от Бургас, които са знаели, че по време на шествието той ще се движи предимно сам. Мъжът не е носил пари в себе си.

Бай Коста се смятал за медицински феномен, защото пулсът му падал до 33 удара в минута, което се обяснявало с изключителната му натренирост. Никога не посягал към цигари и алкохол, спазвал и стриктен хранителен режим. 

„Беше почти сляп,но това не му пречеше да бъде един от най-добрите маратонци. Преди 10 години организира маратон от село Плодовитово до град Българово“, разказа пред Trafficnews кметът на Българово Йордан Йорданов. Той допълни, че бай Коста от няколко години живее във вила в землището на град Банево. „Не познавам негови близки, общувах само с него. Мисля, че е сам.“, каза Йорданов. По думите му, Коста Янков не бил конфликтен, а по скоро директен човек.

„Ще отдадем почит на бай Коста. Още не мога да повярвам, че би могло да му се случи подобно нещо“, коментира още кметът на Българово. Както TrafficNews вече съобщи, направената аутопсия разкри, че намереният в неделя мъртъв Коста Янков е бил удушен. Първите съмнения бяха, че той е бил блъснат от кола.

По-рано днес организаторът на поклонническия поход Евгени Коев обясни, че Коста Янков се е движел сам през деня и само вечер идвал при другите участници на местата за спане.

Удушеният поклонник бай Коста ходел сам по време на походаОрганизаторите не могат да повярват, че възрастният бургазлия е убит

Само преди 3 години бай Коста пробягал 200 км между Свищов и Стара Загора за 45 часа. Тогава той посветил постижението си на българката, построила първото сиропилатище у нас - Теофано Попова. 

Неговото лично постижение на класическия маратон е 2,40 часа, поставено преди 40 г., но силата му е в умението да тича без прекъсване в продължение на много часове.

Той е имал пробягани общо над 120 хиляди километра, което означава, че три пъти е обиколил земното кълбо с бягане, казва  в едно от последните си интервюта Янко. 

Преди две години бай Коста получил лекарска забрана да бяга заради открити проблеми със сърцето. Тогава той се подложил на интензивно лечение, убеден, че пак ще се завърне сред атлетите. 

"Още малко и отново ще започна да бягам. Показателите ми вече влизат в нормите и чакам с нетърпение деня, в който ще се върна на трасето. Без бягане не мога. То е моят наркотик и вдъхновени. Искам да продължа напред”, споделил пред бургаски медии бай Коста.

Тялото му беше открито между радомирските села Дрен и Горна Диканя в неделя след като спрял да си вдига телефона. По данни на полицията той се е отделил от похода и след час издирване е намерен мъртъв. Поклонническия поход "Светият път" премина по маршрута, по който преди 550 години са били върнати мощите на Св. Иван Рилски в Рилския манастир.