Една от емблематичните сгради в столицата е на път да превърне в руина, докато институции си прехвърлят топката. Столична община вече месеци наред настоятелно изисква от Министерство на културата да обяви бившите Царски конюшни в центъра на София за недвижима културна ценност с категория от „национално значение".

Целта е те да бъдат опазени и съхранени, но подчинените на министър Боил Банов така и не предприемат необходимите действия в тази насока, алармират от сдружение "Зограф".

Само след месец се навършва една година от избухването на зловещия пожар, в който се запали покривът на една от най-големите сгради в Царските конюшни. Въпреки това промяна в статута на постройката няма.

Като логичен резултат от проявеното чиновническо безхаберие сградите продължават да се саморазрушават, много от прозорците в сградите на комплекса направо липсват и съвсем не е изключено поради тази явна безстопанственост и пълна разруха много скоро там отново да избухне опустошителен пожар, причинен от неизвестен извършител, посочват още от сдружението.

"Спасяването на тази знакова старина винаги е било от изключително значение за паметта на София, но и за паметта на България. Това е национална светиня", каза неотдавна пред медиите заместник-кметът на София д-р Тодор Чобанов.

Обещанието на министър Боил Банов да поиска от МВР най-голямата сграда от Царските конюшни, за да бъде направен в нея един сериозен музей или една голяма художествена галерия, така и не се изпълни, констатират с огорчение "Зограф".

 

Царските конюшни се разпологат върху близо 8 декара на ъгъла на бул. „Княз Александър Дондуков" и бул. „Васил Левски". Първо там са били настанени конете и каляските на княз Александър Батенберг, но по-късно те се ползват като гараж за автопарка на цар Фердинанд и семейството му. 

 Гаражът е изпълнявал функциите на музей. Там можело да се проследи историята на колите на царското семейство от Освобождението до 1944 година. Сред експонатите са били ландото на губернатора на Източна Румелия Алеко Богориди, както и пакардът на княз Кирил, който той винаги управлявал сам.

Сред асортимента на царския гараж е златна каляска от XVIII век в стил Луи ХVІ, файтонът на княз Александър Батенберг, каляска „Виктория" на Фердинанд с държавния герб, втора каляска „Виктория", която е специално за сватбата на цар Борис III и Йоана. Мерцедес, модел от 1905 година, на Фердинанд, както и неговият "Майбах" са част от ценната колекция. Там е и "Мерцедес"-ът, който цар Борис е получил като подарък от Хитлер.

Някои от возилата на родните монарси сега могат да се видят в Музея на София в бившата Централна минерална баня.