Около 100 души за пореден път излязоха на протест в пловдивското село Труд против задушливата миризма в района.

По думите на местните силните и интензивни миризми във въздуха от функциониращата наблизо централа за производство на топло- и електроенергия от биомаса буквално обгазяват всички живущи в селото.

За пореден път организаторите на протеста поставиха публично своите искания. Централата, която изпуска миризмите в село Труд да бъде затворена, докато не мине цялостен технологичен одит, който да установи какви са причините за тези миризми. Отговорните институции трябва да се заемат с проблема. Гражданите на населеното място вече нямат търпение и искат да бъде въведена норма в българското законодателство, която да определя нивото на миризми във въздуха, по ясни правила за работа на такива обекти и спазването на нормите да бъдат изпълнявани коректно.

Протестиращите затвориха за около 5 минути Карловско шосе, а след това организираха протестно автошествие до централата. Живущите бяха подкрепени и от екозащитници от Нова Загора и сдружението им „Нова Загора иска да диша“.

„На нас не ни хареса това, че 5 години сме на улицата и се борим срещу този проблеми Институциите се опитват да убедят хората, че миризмата идва от съседната на селото река. След толкова време активност се надяваме да започнат да работят с хората. Ние имаме реална представа какви са проблемите на селото. Изпратихме писмо до областен администрация да присъства член на сдружението „Бъдеще за село Труд“ по време на обсъждането на мерките, които се вземат, а не само да ни изнесат какво са решили. Искаме да има наш представител. Всяка нощ миризмите се усещат в селото и това повече не може да се търпи. Ние сме изумени от решението това да се направи без нас. Разочаровани сме да обсъждат този проблем без наше участие“, посочи пред TrafficNews  Галина Тошева - председател на сдружението „Бъдеще за село Труд“.

Фермерът и радетел за чиста енергия Албена Симеонова подчерта, че подкрепят вндряването на инсталации за биогаз, но че това трябва да се прави при изпълнение на строги правила.

„Ние подкрепяме възобновяемите източници на енергия и биогазивите инсталации, защото те оползотворяват отпадъците в селските стопанства, а също създават и заетост в селата. Но има правила, и те трябва да се спазват. Не бива да се уврежда човешкото здраве и околната среда. И сме сигурни че инвеститора може да направи инсталацията така, че тя да работи по правилата, както и в цяла Европа. Това село заслужава подобно съоръжение, работещо по правилата,което да помогне и на безработицата на Труд“, посочи Симеонова пред наш репортер.

„Идваме да подкрепим протеста, в нашия град Нова Загора имаме такава инсталация, тъй като имаме такъв проблем“, посочи Кремена Петрова, представител на комитета в Нова Загора.

Кметът Красимир Минков благодари на хората, че присъстват. Той поясни, че го боли за проблемите на хората в зоната. 

"Оплакват се хората, че мирише, че има проблеми с транспорта, а тук са само една малка част от тях. Бъдете единни", призова Минков.