Абсурдната такса на входа на Агенция „Митници” събра днес превозвачите в Пловдив, които започнаха протестни действия. Сутринта 20 шофьори на тирове и шефове на фирми се събраха пред митницата и блокираха държавното предприятие. Тук беше и  председателят на Съюза на превозвачите Йордан Арабаджиев. Почти толкова имаше и полиция, която охраняваше протеста.

Причината за недоволството на превозвачите е такса, която заплащат всеки път на входа на Митница-Пловдив. За да имат достъп до държавното учреждение, тировете и камионите преминават през частен имот и биват таксувани всеки път с 31 лева.

„31 лева за половин час – влизаш от единия край и излизаш от тук. Никъде го няма в Европа това, никъде”, заяви пред TrafficNews.bg Илиян Филипов, който е собственик на превозваческа фирма от Пловдив.

Загуби търпят десетки превозвачески фирми. Те са на мнение, че единствено протестни действия биха решили проблема с липсата на свободен достъп до държавната агенция. Протестът на шофьорите ще бъде подкрепен и от Съюза на превозвачите.

„Според нас това е нарушаване на Конституцията и забраняване на достъп до държавно учреждение”, обясни Йордан Арабаджиев.

Собственикът на „Митнически терминал” ЕООД Димитър Георгиев обясни, че таксите ще продължат да бъдат събирани, защото това е предметът на дейност на дружеството – събиране на комисионни и тарифи, складови услуги и стоков контрол.

Той каза още, че не е променял размера на таксите, откакто е собственик на имота, и отхвърли идеята да бъде изграден алтернативен вход за Митницата, защото „решението ще падне в съда”.

Позицията на собственика на Митнически терминал ЕООД Димитър Георгие - чуйте във видеото:

 

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg