Световни здравни експерти са разтревожени от новината, че руската ваксина "Спутник" е получила разрешително след двумесечни тестове. СЗО е инициирала разговори с властите, за да се увери, че са спазени световните гайдлайни в изработването ѝ. Днес от организацията съобщиха, че ваксината не е в списъка на шестте, достигнали фаза 3 от клиничните тестове. 

Припомняме, че в третата фаза се пристъпва до тестване на ваксината върху по-голям кръг от хора. В момента обаче над 100 ваксини са в начален стадии на разработване. Въпреки прогреса, повечето експерти смятат, че никоя от тях няма да бъде готова преди средата на 2021 година.

От своя страна Путин обяви, че е раработена първата в света ваксина, която гарантира продължителен имунитет срещу коронавируса. Той изтъкна, че тя е доста ефективна и че е преминала през всички възможни тестове, без да дава подробности за това. 

Както вече съобщихме, миналата седмица Русия съобщи, че през октомври стартира масова имунизация. Оказва се обаче, че одобрението на ваксината от руските контролни органи е станало преди въпросната "фаза 3", в която се провежда проучване сред хиляди хора. 

Въпреки това министърът на здравеопазването Михаил Мурашко заяви днес, че "човечеството е постигнало победа срещу Covid-19".

Новината обаче се посреща скептично в много държави по света. Само преди седмица говорителят на СЗО Кристиян Линдмейър заяви пред журналисти: "Понякога някои независими учени твърдят, че са стигнали до откритие, което, разбира се, е чудесна новина. Но има огромна разлика между това да откриеш ваксина, която наистина работи и е преминала през всички тестове, и това да имаш идея как да я разработиш".

Путин: Русия регистрира първата ваксина срещу COVID-19, формира стабилен имунитетЕдна и от дъщерите на руският президент е изпробвала ваксината върху себе си