Стотици хора излязоха на протест в Благоевград против присъдите на петимата бивши антимафиоти от Благоевград, осъдени на по 7 години затвор по делото "Чората". Решението от 19 април 2019 г. на ВКС предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи.

"За това решение разбрахме от медиите след 6 годишна съдебна сага. Експертизите ту оневиняваха полицаите за смъртта на арестанта, ту ги уличаваха полицаите. Но обществеността в Благоевград следеше с внимание съдебния път на случая.

Не липсваха и протести срещу високите им присъди. За никога не е тайна, че петимата служители са действали в рамките на правомощията, вмененеи от закона за МВР. Като представители на българската полиция, изпълняващи заповеди са участвали в законно разпоредена и извършвана полицейска операция, наречена "Респект". Така председателят на СФСМВР Валентин Попов откри протеста пред Съдебната палата в Благоевград в защита на петимата полицаи.

Приомняме, че бившите полицаи са обвинени, че са причинили смъртта на Ангел Димитров-Чората при задържането му по време на акция "Респект" през ноември 2005 г. Те вече изпратиха открито писмо от затвора, в което твърдят, че са невинни и присъдите им са резултат от политически натиск.

Според адвокати, по време на съдебното производство са допуснати съществени процесуални нарушения. "Българските полицаи не са убийци!" е мотото на протеста, което обикаля социалните мрежи.

"Те са тръгвали на акции с ясното съзнание, че може и да не се върнат никога, и защо? За да спим аз, Вие, нашите, вашите деца, роднини, приятели спокойно! Защото това значи да си полицай – да рискуваш живота си в името на нашата сигурност", пишат защитниците на полицаите.

Според втората експертиза по делото те нямат вина за смъртта на разследвания за наркотрафик и сутеньорство Димитров, който е издъхнал от руптура на аортата, предизвикана от шока от ареста и употребена по-рано дрога.

 

Протест в Благоевград брани полицаите, осъдени за ЧоратаЗащитниците на Писов и колегите му се събират пред съда в 17,30 ч.