От СДВР ще изпращат ясни указания до своите служители относно карането на скейтборд в София заради скандалите с налаганите глоби. Това каза шефът на дирекцията Георги Хаджиев по време на редовната комисия по обществен ред и сигурност в Столична община.

Според него текстът за каскадите на скейтърите е субективен. Досегашните актове са създадени по сигнал на граждани. В тази връзка какво е каскада преценява полицаят или този, който е подал сигнала.

Старши комисар Антон Златанов, зам.-директор на СДРВ поясни, че в указанията обаче няма да са дефинирани "каскадите": "Ще дефинираме в указанията на кои места са забранени, тъй като самият член е разделен на 3 части - какви съоръжения, поставени на какви места, е забранено да се извършват каскади. Така че това ще бъде разяснено в малко по-дълъг текст към служитлеите".

Председателят на комисията по обществен ред и сигурност Иван Илиев уточни, че карането на скейтборд не е забранено. Това се отнася и до самите каскади, ако те не се изпълняват по парапети, пейки, бордюри на фонтани или друга общинска собственост.

„Ако един скейтър кара в подлеза, няма за какво да го наказваме. Ако кара на бордюра, това вече е проблем”, заяви Илиев.

Дафина Атанасова, която представлява търговците в подлеза на НДК попита дали е разрешено да се кара скейтборд с часове в пешеходен подлез. Според сегашната Наредба това не е забранено.

"Имаме много видеоматериали, на които се вижда как всички кошчета са изкъртени. Карат по бордюрите на витрините, рампите за инвалиди, които ние попряваме сами. Клиентите също се оплакват от невъобразим шум", каза Атанасова.

По данни на комисията има три възможности за изграждане на скейтпарк. Локациите са в квартал "Надежда" в Северния парк, в Княжеската градина около езерото баба Яг, както и зад хотел "Хилтън".