Бандата на Пендака и Малкия Йоско подготвяла 4 покушения срещу полицаи и магистрати, за да им отмъсти за разследвания срещу издирвания Йосиф Йосифов - Костинбродския и бивш борец, съкилийник на Големия Маргин. Това твърдят тайни свидетели на прокуратурата по дело, което започва в спецсъда днес.

Бандата се почувствала силна и вирнала глава, след като навлиза в бизнеса с дрога и ѝ потръгва. През май 2018 г. лидерите и техни приближени се събират, за да празнуват продажбата на 30 000 таблетки екстази.

"Счупихме главата на конкуренцията", тържествува един от тях. Но радостта му не трае дълго, защото вътрешен човек е "пропял".

Спецслужбите следят бандата изкъсо, месеци преди арестите на 27 юни 2018 г. В ГДБОП имат сигнал, че групировката иска да наложи контрол над наркопазара в София. През април е заведено дело, а 2 месеца по-късно на 2-ма спецпрокурори е назначена охрана. 

Свидетели, на които е обещана закрила, разказват пред "24 часа" за поръчка за убийство. Съобщава се за списък с имена на полицаи и магистрати за отстрел, но списък не е намерен, въпреки че полицията претърсва над 100 адреса.

Ядрото на групата е изловено под връх Шипка, а другите - в София и градове от областта. В ареста влизат 18 души, 10 още са по килиите.

Един е под домашен арест, а другите са пуснати срещу гаранции и подписка. От всички само двама са обвинени за приготовление към убийства, а един - като подбудител. Останалите са дадени на съд само за участие в наркобандата, у малцина е намерена и дрога.

Според обвинението мишени на групата са били Михаил Наумов, шеф на сектор "Престъпления срещу личността" в националната полиция и носител на наградата "Полицай на годината" за 2013 г., и бившият му колега Алекси Василев.

Набелязали ги, защото от години разследвали Йоско Костинбродския, който в момента е беглец от правосъдието и се издирва чрез Интерпол. Другите двама - спецпрокурорите Емил Галипонов и Георги Мойсев, били поръчани заради дела срещу Стефан Гевгелийски - Боксьора и Петко Симеонов - Пендака.

Заговорът се заформил между май и юни 2018 г. Босовете на бандата били задължени на Боксьора за услуги в миналото и се ангажирали да намерят оръжие и извършител на поръчките. Според разследването те дали указания на свои хора да следят магистратите и полицаите - да разберат къде живеят, какви навици имат, с какво пътуват и с кого обичайно се срещат. С част от задачите се нагърбили и хора извън бандата. Какво оръжие е подходящо се обсъждало на сбирка в кафе "Релакс" в столичния кв. "Надежда".

Свидетел заявил, че синът на Йоско - Иван, дал да се разбере, че ще има убит с жест - с ръка имитирал прерязване на гърлото. Чули го да казва още, че "това ще е подарък за баща му". Групата търсела и наемник, който да свърши работата, но данни за конкретни разговори и оферти няма.

Като подбудител прокуратурата сочи Стефан Гевгелийски, който по това време излежава присъда от 1,5 г за изнудване, наложена след споразумение с прокуратурата.

Гевгелийски е бивш боксьор, преди 12-13 г. е лежал в килия с по-големия от Маргините. Сега е в затвора в Белене. Как точно през 2018 г. е успял да подбуди останалите да кроят заговори срещу полицаи и прокурори, ще се обсъжда тепърва в съда. Според анонимен свидетел номер 349 на бандата е била обещана награда от 10 кг хероин, ако поръчка бъде "изпълнена в кратък срок".

На предстоящото дело ще бъдат разпитани 95 свидетели. Те обаче няма да се явят на първото заседание днес. Затова пък в залата се очаква да дойдат поне 18 адвокати. Преди съдебния процес 14 от обвинените били готови да сключат споразумения с прокуратурата. Според адвокати обаче тя отказала сделка.

Вербували ученици, плашели: Ще дойдат мутри, ще стане страшно!

В мрежата от дилъри на бандата имало ученици на 13 и 14 г. Някои били вербувани със заплахи. След няколко месеца в търговията с марихуана един поискал да се откаже. Но го заплашили: "Ще дойдат мутри, ще стане страшно". После пратеник му казал, че трябва да плати "обезщетение", за да излезе от "Фирмата".

Наркодилърите работели с ценоразпис - 1 г кокаин - 140 лв., 1 г хероин - 100 лв., 1 г марихуана - 15-20 лв., 1 г амфетамин - между 12 до 20 лв., според клиента и количеството. За всяка дрога имало код - "коприва" и "долари" за марихуаната, "кафе" - за хероина, "алфа-ромео", "камък" и "сиренце" - за амфетамините и "копчета" и "домино" - за екстази.