Самотна възрастна софиянка е била изнудена със заплахи да работи като „муле” на банда телефонни измамници. Преди това тя самата е бил излъгана от мошениците, които после са я вербували.

Жената е била пращана да прибира пари от измамени жертви на различни места. При поредната задача тя е спипана от полицията, която след това е претарашила дома на пенсионерката.

За драмата на бабата разказва във Фейсбук групата „За по-добра държава на децата ни” нейната съседка Ина Маринова, която търси съвети как да осигури някой да се грижи за жената.

„Тя е  сама на света, стара мома, без грам роднина, живее в общинско жилище. Помагаме ѝ с мъжа ми доколкото можем, я крушка изгоряла, я бойлер да ѝ се купи и върже...такива неща. Обаче я думнаха телефонните измамници, от тогава тя се срина. Това беше точно преди година. Онзи ден отново, този път обаче са я ползвали за изпълнител, да отиде да вземе едни пари от един адрес, от друга баба....та там я забърсаха полицаите. Звънна ми на вратата една рота полицаи, станах свидетел на обиска в дома на нашата баба, подписах и протоколите с иззети вещи.

Следва следствие и т. н..по веригата процедури. Аз втора година ѝ пея на бабата да ми казва за всяко нещо, което ѝ се случва и за който и да ѝ звънне по телефона, но не...Днес, преди малко, звъни ми на вратата-плаче. Отново ѝ звънят, този път обаче затворила и идва да ми каже. Скочих аз, отидох,обясних ѝ как да маха жакчето от телефона и просто да го държи изключен, а да го включва само когато трябва да се обади на някого тя.

Вече се разбрахме,че за всичко ще ми казва. И за сетен път ѝ казвам –казвай, че имаш дъщеря, на който и да е, ако ще в кварталния магазин, кой ще знае че съм ти просто съседка. Имам ключ от апартамента и в случай, че нещо се случи”, разказва Ина Маринова.

Трогателната история за възрастната жена предизвиква противоречиви коментари. Някои се възмущават, че полицията третира бабата като престъпник, вместо да залови ало измамниците, които са я превърнали в „муле”. Други пък съветват съседката Ина да се свърже със социалните служби, за да поемат те грижата за бабата. Други пък препоръчват благотворителната организация „Каритас”.

Само преди броени дни възрастна жена беше използвана като „муле”, за да прибере седем бона от 78-годишната софиянка Иванка Тончева, излъгана от ало измамници, че трябва да събере пари за спешна операция на дъщеря й..