Около три месеца е останал изолиран в Швейцария Симеон Сакскобургготски. Той е бил в страната със семейството си заради 20-годишнина от смъртта на майка си. Заради световната пандемия се е наложило и да остане в страната.

Относно коронавируса той заяви, че човек трябва да бъде реалист и да се спазва правилата, всичко друго е божа работа.

Сакскобургготски коментира и протестите у нас през последните дни.

„Много е важно в една държава да има респект към институциите. Затова съм и загрижен, като гледам, че има сблъсъци, но мисля, че това може да се преодолее в името на България. Уважавам и двете институции – и президентството и правителството“

Според него България се е справила по-добре от редица други страни с COVID-19, a кризата в момента е в резултат именно от пандемията.

„Ако си по-дискретен може да постигнеш много неща, не по-потаен, както ме наричаха, когато бях премиер. От 70 години служа на страната и ще продължавам да го правя“, каза царят.

Той бе категоричен, че не е спрял да милее за България и каза, че не обръща внимание на това, че има изказвания, че той се е върнал в родината си само заради имотите си.

„Един цар не се пенсионира толкова лесно и в Европа и в света, аз имам много контакти и винаги ги насочвам към България“, заяви бившият премиер.

Царят разказва, че му се е свило сърцето, когато е минал по пътя от Боровец към хижа Заврачица, тъй като той е бил в ужасно състояние.

„Винаги мисля за имиджа, който създава през чужденците“, каза Симеон.

Той се обърна и към българите и призова да не са толкова черногледи.