Окръжният съд във Велико Търново върна в ареста единия от тримата купувачи на гласове, заснети в разследването на TrafficNews преди балотажа в Горна Оряховица.

Мустафа Мустафов-Маджара и Тодор Тодоров застанаха отново пред съда, след като прокуратура протестира решението на Районния съд да  бъдат пуснати под гаранция.

 Днес магистратите решиха,  че има достатъчно доказателства, че Тодоров е организирал купуване на гласове, както и че той може да се укрие, защото няма постоянен адерс. Затова съдът отмени първоначално наложената му мярка „парична гаранция“ от 800 лева в по-тежка „задържане под стража“.

 Маджара, който беше освободен срещу парична гаранция от 1500 лева, остава на свобода.

 Третият задържан за купуване на гласове Абдула от село Драганово бе освободен още на първото заседание с мярка „подписка“. Тогава се наложи спешно да бъде повикан медицински екип, който да му постави инсулин.

 Мустафов, Тодоров и Абдула бяха заснети със скрита камера как обясняват схемите на платения вот. Вижте как тримата обясняват как купуват гласове за един от кандидат-кметовете в Горна Оряховица:

 

Междувременно днес стана ясно, че от организацията на БСП в Горна Оряховица са внесли жалба за касиране на изборите за кмет на общината.

Жалбата е депозирана в Общинската избирателна комисия, която трябва да я придвижи в тридневен срок до Административния съд във Велико Търново. В оспорването на кметския избор социалистите акцентират, че регистрацията на Добромир Добрев като кандидат за кмет на ГЕРБ е направена в нарушение на принципа за уседналост.

На втория тур на местните изори в Горна Оряховица кандидатът на БСП депутатът Явор Божанков загуби със 781 гласа от Добрев. Предстои насрочване на делото. Местната коалиция „БСП за България, АБВ, Движение 21” обжалва в съда и изборите за общински съветници, а основният довод е големият брой недействителни бюлетини.

Съдията по делото Ивелина Янева заяви, че иска лично да брои недействителните бюлетини от избора на общински съветници в Горна Оряховица. До края на деня Общинската избирателна комисия в Горна Оряховица трябва да отвори чувалите с бюлетините и да извади недействителните, които утре да бъдат занесени в съда. Според председателя на комисията Иван Илиев жалбата е неоснователна.

Купувачът на гласове Маджара пред съда: Аз съм тарикат на тарикатитеРайонният съд в Горна Оряховица освободи и тримата ромски тартори, заснети от екип на Trafficnews да организират платен вот