Специализираният наказателен съд остави в ареста бизнесмена Николай Банев, който поиска мярката му да бъде изменена в по-лека, въпреки описаните от него ужасни условия в следствения арест. 

Основният аргумент на магистратите е, че той може да повлияе на свидетелите, чийто разпити тепърва предстоят. По-рано днес стана ясно, че 200 души ще бъдат призовани в Специализирания съд да дават показания по делото срещу Банев, жена му Евгения и майка му Мария.

Тримата са подсъдими за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления. Съдът също припомни, че в килията на Банев е бил открит мобилен телефон. Както и че той е бил задържан в чужбина, затова и опасността от укриване не е отпаднала. На свой ред Банев разказа как зад решетките ловят хлебарки и мишки със саморъчно направени капани.

За целта използвали пластмасови чашки с вода, поставяли в тях парченца сирене или салам и на сутринта чашките били пълни с хлебарки.

„Мръсотията е страшна, няма топла вода. Идва зима, а в нито едно помещение няма радиатори“, продължи да се оплаква бизнесменът.

Лошите условия в арестите, липсата на топла вода и радиатори в баните бяха един от аргументите Банев да иска да излезе на свобода.

Той се оплака също, че въпреки желанието да се яви официален пред съда от уважение към институцията, в събота по време на свиждането не е било разрешено внасянето на костюм.

Наблюдаващият прокурор Мария Дойчинова контрира, че не прокуратурата и съдът решават за реда, по който се внасят вещи в местата за лишаване от свобода.

Насрочените разпити на свидетели по делото бяха отложени заради липсата на счетоводни документи, които да докажат твърдението на държавното обвинение, че Банев не е декларирал коректни суми от дружествата „Полимери“ и „Партнърс комерс“ в периода от април 2007 г. до февруари 2013 г.

Магистратите уважиха искането на защитата да бъдат присъединени към делото, които в момента са част от другото дело срещу Баневи, а именно за присвояване на средства, както и за пране на пари и държане на сума в големи размери в Швейцарска банка.

Съдът изиска да се разкрие съдържанието на 27-те чувала, които са обект на второто дело и да се приложат всички данни и документи, с които разполага РУ Девня към сегашното дело.

Заради възникналите обстоятелства съдията отложи разпита на свидетелите Анна Главинова, Виолета Бошкова, Милена Шопова и Венцислав Генов, а Владимир Владимиров не се яви.

Адвокатът на Банев, Ивета Анадолска поиска от съдебния състав да му позволи да даде интервю пред медиите, но това му беше отказано. Общо десетима защитници дойдоха в съда с тримата от семейство Баневи.

Банев заяви, че за 50-ия си рожден ден през 2009 г. получил поздравителен адрес от премиера Бойко Борисов като важен и стратегически инвеститор.

„Ще съдя всички физически лица и институции, които осъществиха тази репресия срещу мен, бизнеса и семейството ми“, закани се той и добави, че в кориците на дело няма нито един документ, подписан от някой от тримата, който да ги уличава в престъпление.

В заключение бизнесменът поиска да бъдат разпитани като свидетели премиерът Бойко Борисов, бившият МВР шеф Цветан Цветанов и ексминистърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

Николай Банев, жена му Евгения и майка му Мария и са обвинени за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари. Бизнесменът е обвинен като извършител на данъчните престъпления, а съпругата му - като негов помагач. Обвиненията завариха семейството в Ница в края на миналата година. Двамата бяха екстрадирани в София на 6 декември.

СНИМКИ БГНЕС

Баневи с 10 адвоката, искат прокуратурата да донесе 27 чувала документиОтложиха началото на делото за 20 ноември, тогава разпитват и свидетелите