Над 450 деца от 10 детски градини в Пловдив се събраха на първия образователен концерт "Детска усмивка", който е част от инициативата "Да запазим децата на пътя". Целта е посредством различни забавни игри, малчуганите да научат някои от основните правила за движение. Събитието се организира от Български червен кръст-Пловдив и „Ротари клуб”- Пловдив.

С игрите децата се учат на правилата за пресичане, на това как да реагираме на сигнализацията на светофара, как да повишим вниманието си, когато се движим по тротоара и когато пресичаме пешеходната пътека.

В подкрепа на европейската инициатива се е обявил и музикалният педагог, пианист и композитор Росалин Наков. Той създава песни, посветени на безопасността на децата на пътя.

Композиторът има специална образователна методика, чрез която да насажда в малчуганите трайни умения за отговорно поддържане и опазване на здравето и живота при критични ситуации, формиране на положителна нагласа към обучението, осъзнаване на здравето като ценност и намаляване на агресивното поведение от страна на подрастващите. Песни за Буратино, Песничка в три цвята, Зебра на пътя, за обезопасителните колани в автомобила бяха част от възпитателните мероприятия.

В залата присъстваха и представители на ОД на МВР Пловдив.

Образователният концерт се осъществява със съдействието на дирекцията на МВР в града, в лицето на директора Йордан Рогачев и Регионално управление образование-Пловдив в лицето на началника Иванка Киркова.

С това събитие ще бъде дадено начало на партньорската година на „Ротари клуб”-Пловдив и БЧК-Пловдив. Двете организации имат няколко съвместни проекта, като следващите ще бъдат насочени към пациентите в МБАЛ “Св. Пантелеймон”. Годината ще продължи с кампаниите за кръводаряване и кампанията “Купи и дари”, които са подкрепени от младежката организация “Ротаракт” и младежката организация на БЧК.