Най-вкусните зеленчуци се отглеждат в България, но малка част от тях достига до родната трапеза. В разгара на пролетта, когато пролетната зелена салата с репички е едно от предпочитаните блюда на масата, особено по време на Великден, цените на родния зарзават скачат… двойно.

Увеличението не е изненада за никого. Причината - също.

Венцислав Лудашки е роден производител на репички и марули. Отглежда продукцията си на площ от около 2 декара. До миналата година Венцислав обработвал много по-голяма площ, но се отказал, защото липсва работна ръка.

По-голямата част от стоката, която се отглежда в България, излиза навън - предимно в Румъния. В страната ни влиза производство от Гърция, което според производителите е на светлинни години от нас като качество - българският зеленчук е по-вкусен, но за съжаление е по-скъп.

Причината за това е, че се отглежда само с тор от животни. Отглеждането на една маруля отнема около 4 месеца. В Гърция земята ражда продукция за 2.

Според Венцислав краставицата в Гърция струва 1 лев, а българската краставица, купена от производителя е на цена 1.70 лв. Затова търговците предпочитат да внасят от чужбина, а родните производители са принудени да изнясат продукцията си извън България.

"Не получаваме дотации и от държавата. Участвам в проекти постоянно, но не ги печеля. Печелят ги винаги хора, които са на някой друг. Торовете ни са по-скъпи, работна ръка няма…", разказва пред bTV българският производител.

Снимка: bTV