Трима купувачи на гласове в Горна Оряховица са с повдигнати обвинения след разследване на TrafficNews. В ареста са Мустафа Мустафов - Маджара и неговите съучастници Тодор и Абдула. Екипът ни показа с помощта на скрита камера и подставени лица как тримата ромски тартори организират платен вот за първия тур на местните избори.

В деня за размисъл преди балотажа в неделя прокуратурата в Горна Оряховица повдигна срещу тях обвинения за организиране на купуване на гласове. Тримата са задържани за 72 часа, а в понеделник съдът ще реши дали да ги остави за постоянно в ареста.

 От разследването на TrafficNews стана ясно, че тримата предлагат от 30 до 100 лева за всеки купен глас. В записите те разказват и как действа схемата на получаване на парите. Всеки тартор взима определена сума от близки до съответния кандидат за кмет или от самия него за определен брой гласове.

Парите на договорените избиратели се делят на две половини. Първата част се дава преди вота, а втората след него. Продалият гласа си трябва да снима с телефона в тъмната стаичка как е попълнил бюлетината преди да я пусне, за да е сигурно, че е изпълнил задачата. Купувачът на гласове задължително прибира процент печалба.

Миналата неделя резултатът от вота показа много малка разлика между двамата основни съперници за кметския стол в Горна Оряховица. Единият кандидат беше разпитан няколко пъти в рамките на три дни по сигнали за купуване на гласове. Той упорито отрича да се занимава с подобно престъпление. Тримата негови купувачи, които доста подробно обясниха пред поставените ни лица как се пазаруват гласове,  обаче са в ареста с повдигнати обвинения точно за това.

Те разказаха как въпросният кандидат, чийто баща се смята за един от най-заможните бизнесмени в Горна Оряховица, дава собствени, а не партийни пари. В момента в полицията в общинския център отново има сигнал срещу купувачи на същия кандидат и започват разпити на над 10 души.

 Очаквайте подробности!

TrafficNews разкри как се купуват гласове в Горна ОряховицаРомски тартори и полицай в схемата, тарифата е 30 лева на калпак, дават пари срещу заснета бюлетина

Разследване на TrafficNews: Купени гласове ли наредиха балотажа в Горна Оряховица?Търговци на гласове разказват как единият кандидат-кмет, стигнал до втори тур, е раздавал чрез посредници пари на ромите