Кандидатът за кмет на Горна Оряховица и настоящ червен депутат Явор Божанков е привикан за разпит в Районното управление на полицията, заради разследване за купуване на гласове за местните избори, научи TrafficNews.  29-годишният народен избраник е дал и писмени показания.

Заедно с него са разпитани още 12 души, сочени за търговци на гласове. Проверката трябва да приключи до 48 часа. По случая са образувани няколко преписки, прокуратурата е образувала и досъдебно производство за купуване на гласове.

Междувременно е подадена жалба и от червен кандидат за общински съветник, който твърди, че му е предлагано да купи гласове.

 Самият Божанков отрече пред Trafficnews , че разпитът в полицията е бил за купуване на гласове. Сред доведените в полицейското управление беше и местният ромски тартор Белгин, известен с прякора Бигито, за когото по непотвърдена информация се говори, че е взел трицифрена сума от Божанков за купуване на гласове.

"Сигналът е, че някой човек е бил нападнат и от хора, с които нямам връзка и човек, който не познавам. Това е. Опонентите ни паднаха много ниско. Една седмица преди изборите. Съжалявам. В политиката трябва да има някакви граници. Те бяха преминати, но отвръщам с усмивка”, коментира Божанков.

„Дадоха ми да прочета някаква преписка, дадоха ми да прочета първите пет реда. Че аз съм бил ходил, че съм бил заплашвал някой си да гласува за някоя партия. Прочетох първите пет реди и им казах: Край. Дотук”, каза Стефан Радиков, кандидат за общински съветник, който също беше привикан в полицейското управление.

През 2005 г. семейството на Божанков отново е имало проблеми с полицията, научи TrafficNews. В  база, собственост на бащата на Явор, са  открити 13 тона нарязани релси от пътя Лясковец- Елена. Депутатът Божанков отрече тази информация.