Те са млади, добре образовани и имат добра професия. Но предпочитат свободата, вместо някое добре устроено работно място. Обръщат гръб на консуматорската култура и тръгват след мечтата си. Някои прекосяват континенти в търсене на великолепен кадър или нов животински вид,  други се избират кътчета, в които най-елементарните удобства на цивилизацията са лукс, трети завършват престижни университети, но се връщат в България, за да работят тук. Новата рубрика на TrafficNews "Различните млади" ще разказва за тези българи.

Тя е млада и ентусиазирана, чаровно усмихната и целеустремена. Обожава планината и овцете. Започва деня си с чаша чай и енергизираща закуска. Тя е Рада Бонева и е на 24 години. От 4 години работи като координатор на ученици състезатели по природни науки. Същевременно с това се занимава с маркетинг и реклама. Споделя всичко, което й е на сърце и душа в блога си - thriftsheep.com. Старае се да живее възможно най-природосъобразно, като иска да открехне обществото да направи същото. Затова използва блога си като платформа, с която да информира хората. Завършила е международни отношения в Юридическия факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски", а преди това Класическата гимназия в София. Въпреки това обаче винаги е имала други интереси. Споделя, че работата й е много интересна и я среща с амбициозни и борбени хора. Категорична е, че иска да работи за нещо, а не за някого.

"Мисията ми е успехите на българските ученици да бъдат положителната новина, която засенчва всички негативни. Ще ми се те да получат нежното признание и нещо повече от потупване по рамото. Същото се отнася и за неправителствените организации в България - масово това са отдадени на каузата си хора с огромни сърца, пълни с идеи и любов към отсрещния, без задължително да очакват нещо в замяна. След като попаднах в тези среди ми е трудно да си се представя да вирея, например, в корпорация", каза Рада пред TrafficNews.

Именно работата й като координатор на ученическите ни отбори по природни науки ни се превръща в каузата, за която се бори активно. Споделя, че страната ни има дълга история в олимпиадите. Още през 1959 г. в Румъния е създадена първата по рода си международна олимпиада по математика, в която България участва. Десет години по-късно се появява и олимпиадата по химия. Така една по една стартират традициите и на тези по физика, биология, информатика и други науки. 

"След националния кръг се избира т.нар. разширен национален отбор. Ако регламентът на олимпиадата Х повелява национален отбор от 4 души, то разширеният се състои от 8-те най-добри ученици в ранглистата. Самите международни и балкански олимпиади се провеждат до голяма степен през пика на лятото през юли и август, така че моята лятна ваканция не изглежда като другите. Работата ни със Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН) е да улесним целия този процес финансово, логистично, медийно, сплотяващо. Близо 1000 медала са донесли олимпийците от 1959 г. насам, всяка година задобряват, а и все още броим колко точно са отличията", разказва Рада.

С гордост споделя, че е елиминирала пластмасовите изделия на 90% от живота си, подкрепя български производители и творци, избира устойчивите материали. Интересувам се от произхода на дрехите, които носи и козметиката, която ползва. Екологичната криза е една от темите, които приема присърце. Смята, че осъзнаването на проблема става постепенно. Според нея много хора си мислят, че в България това не ни засяга, и че щом нещо не е пред очите ни, значи, едва ли не, не съществува.

"Работя с няколко компании дигитално и поне един час от сутринта е посветена на обработване на снимки, планиране на съдържание и подобни дейности. Всеки ден минава различно - най-често на бюро, с лутания из града, събития. Ако ми остане време, спортувам вечерно, а после пазари, готвене и евентуално работа по блога ми или някоя статия", каза още 24-годишната дама.

Никога не е искала да стане принцеса, балерина или булка. Спомня си, че е искала да бъде археолог, художник или овчар заради безграничната си любов към овцете. Към момента мечта да е има малка дървена къща в гората. Да бъде вярна на себе си и да слуша сърцето си.

"Спомням си, че имах две големи мечти - да си имам братче или сестриче, и да отида в Париж. Била съм два пъти във френската столица и продължавам да поддържам авантюристичния дух, гледам да стягам багажа нанякъде възможно най-често. А брат ми е прекрасен действащ младеж, с когото сме много близки и имаме много общи интереси", обяснява още Рада.

Заглавна снимка вляво: Миряна Силвенска