На среща с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш българският президент Румен Радев подчерта, че България подкрепя мисията на ООН - политиките на развитието, а не военните конфликти да определят бъдещето на човечеството.

Президентът Радев открои възможността, която трибуната на Общото събрание на ООН предоставя на всяка страна, при което държавните и правителствените ръководители са равнопоставени и тяхната значимост се определя единствено от силата на отправените към света послания.

Обща бе позицията, че военните кризи в Украйна и Близкия изток застрашават мира и стабилността и изострят разделението в света.

Държавният глава изрази надежда Съветът за сигурност на ООН да се превърне в ефективен инструмент, който своевременно да предотвратява военни конфликти и кризи.

Румен Радев изрази и тревогата си от протичащите в момента военни действия в близост до границите на Европа, в резултат на които се засилват миграционните потоци, увеличава се рискът от радикализация и терористични действия.