Седемдесет родолюбци от Комитет "Родолюбие"  пресъздадоха историческите събития довели до Съединението на България отпреди 134 години. По традиция бе пресъздадено свалянето на генерал-губернатора Гаврил Кръстевич от власт и провъзгласяването на Съединението на Княжество България с Източна Румелия. 

Мирис на барут, гърмежи и викове огласиха обновения централен площад на Пловдив  тази вечер.  Пловдивчани и гостите на града наблюдаваха с любопитство отвеждането на Кръстевич към конака. Мъже, жени и деца се включиха в представлението, което вече е традиционно за града.

Мъжете са пресъздали летните униформи на румелийската милиция въз основа на снимки и документи от времето на Съединението. Пред събралото се множество те пресъздадоха събитията отпреди 133 години, когато войски, командвани от майор Данаил Николаев, установяват контрол над Пловдив и без съпротива свалят от власт генерал-губернатора Гаврил Кръстевич.

В пресъздаването на историческото събитие се използва автентично оръжие от времето на Руско-турската война. Както през 1885 г., така и днес, във всенародния бунт за обединение на България се включиха не само мъжете, но и жените, и децата.

След възстановката, на площада се изви дълго хоро, в което се включиха и десетки пловдивчани. 

Празненствата в Пловдив продължават с тържествена заря-проверка пред паметника на Съединението.