95% от българите не пропускат вечеря, а 80% обядват задължително, но цели 43% изцяло пропускат сутрешната закуска. Това показват резултатите от социологическо проучване на „Алфа Рисърч” относно хранителните навици на българите.

Сред тези, които не закусват, водещите причини са липсата на глад (54%) или време (30%). Според специалистите това говори за лоши хранителни навици и прекаляване с храната вечер от една страна, а от друга – с подценяване на първото хранене за деня.

Проучването установява, че в сутрешната си закуска българинът е по-скоро традиционалист. Най-голяма част от хората започват деня си сами или със семейството си, като на масата са познатите на поколения филийки, сандвичи, принцеси или тестени закуски. Комбинираме ги със сирене, кашкавал и месен колбас.

78% добавят и чаша кафе към първото си хранене за деня.

Голяма част от българите са наясно с ползите от закуската – 57% я определят като източник на енергия, 52% я свързват със задоволяване на глада, а 36% я асоциират със здраве.