Граждани се събраха пред Съдебната палата в София на протест срещу „патриархалното насилие и тормоз“. Инициативата е породена от недостатъчните действия на съда и прокуратурата относно Орлин Гигов, обвиняем за убийството на Силвия К., посочват от организаторите.

Те настояват за истинска, сериозна превенция, която включва спешни програми за осведомяване и образование на цялото общество, достъп до информация за кризисни ситуации и адекватни програми за защита на жертвите.

Това е петото убийство на жена, за последните две седмици, извършено от неин партньор или член на семейството. Проблемът с домашното насилие има чудовищен размер в България и не можем да чакаме ние да се превърнем в поредните жертви, както и не можем да седим и мирно да гледаме как убиват нашите сестри, каза Валя Маринова от организаторите. Тя допълни, че „Нито една повече“ е зов за колективно отхвърляне на "патриархалното насилие" във всичките му форми – физическо, психическо, икономическо и инстуционално. "Патриархатът" е не просто жените да нямат право на глас или да не могат да се развеждат.

Патриархатът е цяла култура, която позволява убийства, насилие и тормоз, не само над жени, но и над ЛГБТИ+ хора, каза още Маринова.

По време на протеста участващите скандираха „Нито една повече“, „Сексизмът убива – властта прикрива“ и „Няма да търпим и няма да мълчим“.

Припомня ме, че Софийският градски съд определи мярка "задържане под стража" за Орлин Г., обвинен в убийството на украинката Силвия К. Престъплението е станало на 20 юни в столичния кв. "Красно село" при поредния скандал между двамата и след употреба на алкохол. Сигнал за смъртта на жената е подаден от самия Орлин, както и от неговата майка. Жената е намерена на плочките в жилището с черепно-мозъчна травма. По Орлин също са открити множество травми. Определението не е окончателно и подлежи на жалба или протест пред Софийският апелативен съд.