Протест срещу предсрочното освобождаване на убиеца Джок Полфрийман започна пред сградата на Съдебната палата. Митингът се организира от ВМРО, но в него се включиха много граждани, близки и приятели на жертвата Андрей Монов, наръган смъртоносно от австралиеца през декември 2007 г.

"Днес сме тук, за да покажем, че българският съд може да действа независимо, а не да взима решения под натиск на НПО-та",  заяви депутатът от ВМРО Александър Сиди.

По същото време започна и заседанието на тричленния състав на Върховния касационен съд, който трябва да реши дали да отмени предсрочното освобождаване на Полфрийман.

Самият австралиец не се яви в съдебната зала и е прадставляван от адвоката си Калин Ангелов. "Джок ми каза, че макар да е левичар по убеждение, не обича народния съд и затова не дойде", заяви защитникът по повод отсъствието на Полфрийман, визирайки протестът отвън.

За касационното дело ВКС беше сезиран от главния прокурор Сотир Цацаров, след като състав на Софийския апелативен съд, в състав Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева, постанови предсрочното освобождаване на австралиеца, който от 2007 г. е в затвора с 20-годишна присъда за убийство. 

Според искането на главния прокурор делото за предсрочното освобождаване на Полфрийман трябва да се възобнови, защото съдебният състав, се е произнесъл с определение вместо с решение.

Вторият мотив за възобновяване на делото, посочен от главния прокурор, е, че мнозинството от съдебния състав - председателят му Калин Калпакчиев и докладчикът по делото Весислава Иванова са имали отношение с Българския хелзинкски комитет (БКХ), който е бил основен застъпник и е дал положителна характеристика на Джок Полфрийман.

Проблемът не е, че съдиите са общували с неправителствена организация, а че са общували с Българския хелзинкски комитет, дал положителната характеристика, посочи прокуратурата.

В искането си Цацаров посочва и че председателят на състава Калин Калпакчиев и докладчикът Весислава Иванова е трябвало да си направят отвод заради връзки с БХК. Двамата са носители на награди, раздавани от комитета.
 
"През последните години аз защитавам правата на полфрийман, а не Хелзинкския комитет, с който нямам нищо общо", заяви адвокатът на Полфрийман-Калин Ангелов на днешното заседание на ВКС.
 
 
Според него съдиите са изправени пред едно тежко решение заради медийното напрежение и политическия натиск.  "Премиерът, опозиция, депутати, които бяха гонени от БНТ в предизборна кампания, направиха остри изказвания. 
 
 
Като юристи, с ръка на сърцето трябва да признаете, че това е и едно много просто решение и искането на главния прокурор е незаконосъобразно.  Отговорете, с ръка на сърцето. Ако сега върнете делото на втора инстанция и назначите нов състав ще може ли да бъде обективен той? Ами те ще го изядат!  Всеки съдебен състав ще запомни, че Полфрийман не трябва да бъде пускан предсрочно", заяви още адвокат Ангелов.
Тримата върховни съдии, които ще се произнасят, са Жанина Начева, Бисер Троянов и Надежда Трифонова. Съставът на  ВКС обаче няма да се произнесе веднага по казуса с освобождаването на Полфрийман като срокът за решението е два месеца.