Над 100 души са заявили участие в масово протестно каране на скейт пред НДК в събота. Събитието е насрочено за 12 часа, а локацията е преместена в подлеза на Двореца заради очакваните валежи.

Причината за недоволството на столичните скейтъри е приетата Наредба за обществен ред и сигурност, според която е забранено да се изпълняват каскади с бордове, ролери, велоспеди и др., за да не се руши имуществото на общината, както и заради безопасността на участниците.

Въпреки че от Столична община няколко пъти обясниха, че карането на скейт не е забранено в София, за един месец полицията е написала 2 акта за нарушение на същата наредба.

TrafficNews.bg потърси мнението на Делян Стефанов от организацията "София Скейт Сити", която се бори за изграждане на повече скейт паркове в София. Той не организира протеста на скейтърите, но го подкрепя. Според него, текстът на Наредбата не е трябвало да бъде променян.

„Проблемът идва от текста, който още по общественото обсъждане казахме, че е сбъркан и много е неясен. Това, което се случва в момента е резултатът от него. Какво значи „каскади”?! Това са спортни уреди, които са направени, така че да се правят трикове с тях. Съвсем елементарни трикове могат да се нарекат „каскади”, което в очите на служителите на реда прави почти цялото каране на скейт забранено. Знам за деца, на които им е съставен акт, но те не са карали нито на парапети, нито на бордове, фонтани или пейки. В повечето случаи просто карат по настилката ", обясни възмутеният Делян Стефанов„

Последният случай със съставен акт е от преди два дни. Момче е получило акта заради каране на скейт пред НДК. Делян Стефанов обясни, че в този момент момчето не е изпълнявало каскади.

„Въобще не трябваше текстът в Наредбата да се променя, а да остане както преди. Той беше достатъчно ясен – че не трябва да се чупят парапети, пейки или да се вадят бордюри и въобще да не се споменават спортовете в тази точка, защото е ясно на всички, че не трябва да се чупят пейки, бордюри и т.н.  Един полицай трудно може да разбере какво точно е каскада. Едно дете може да направи „Оли” със скейта и на полицая да му се стори като каскада”, каза още Стефанов.

Той допълни, че макар и с неясни срокове, ще бъдат изградени 3 скейт парка – в Кучешкия парк, в Княжеската градина (езерото на Баба Яга) и в Северния парк. Най-бързо ще стане готов последният, тъй като цялата градина около Паметника на съветската армия е със статут на паметник на културата и това предполага дълги процедури, а за локацията зад хотел "Хилтън" трябва да мине през обществени обсъждания.