Протест в защита на петимата бивши антимафиоти, осъдени на по 7 години затвор за делото "Чората", ще се състои днес в Благоевград. Мирослав Писов, Янко Граховски, Иво Иванов, Борислав Механджийски и Георги Калинков вече са в Бобовдолския затвор, където бяха въдворени след като Върховният касационен съд се произнесе окончателно по проточилата се 14 години съдебна сага.

Бившите полицаи са обвинени, че са причинили смъртта на Ангел Димитров-Чората при задържането му по време на  акция "Респект" през ноември 2005 г. Те вече изпратиха открито писмо от затвора, в което твърдят, че са невинни и присъдите им са резултат от политически натиск.

Протестът в защита на Писов и колегите му започва в 17.30 часа пред сградата на съда в Благоевград. Оттам се предвижда мирно шествие до полицията, на което организаторите вярват, че към тях ще се присъединят и колегите на петимата осъдени.

Очаква се днес техните адвокати да внесат официално искане за възобновяване на делото. Според тях по време на съдебното производство са допуснати съществени процесуални нарушения. „Българските полицаи не са убийци!" е мотото на протеста, което обикаля социалните мрежи. "Те са тръгвали на акции с ясното съзнание, че може и да не се върнат никога, и защо? За да спим аз, Вие, нашите, вашите деца, роднини, приятели спокойно!

Защото това значи да си полицай – да рискуваш живота си в името на нашата сигурност", пишат защитниците на полицаите. Според втората експертиза по делото те нямат вина за смъртта на разследвания за наркотрафик и сутеньорство Димитров, който е издъхнал от руптура на аортата, предизвикана от шока от ареста и употребена по-рано дрога. 

Осъдените за смъртта на Чората антимафиоти пишат от затвора: Присъдата ни е лъжа!Всички човешки граници по този случай бяха прекрачени, жалват се Писов и компания