Млад мъж, чиито роднини настояват той да бъде въдворен в психиатрична клиника, е избягал от заседание на Софийския районен съд, научи TrafficNews. 27-годишният Реймънд Мгуни, син на българка и нигериец, в момента се издирва от полицията.

Мъжът е висок 190 см и с тъмна кожа заради бащиния ген. През декември 2014 г. Реймънд беше обвинен за убийството на по-големия му брат Томи, който беше намерен мъртъв със следи от осем пробождания в двора на столичния бул. "Македония" №28. Според разследването двамата братя се скарали заради дрога. Тогава стана ясно, че родителите им са разведени, а  майка им Евгения се е омъжила повторно и живее в Луковитско.

Екшънът с бягството се е случил в сряда. Мгуни е докаран в съда заради дело за принудително лечение, образувано по молба на негови роднини. Според тях младият мъж имал нужда от лечение в психиатрия, но упорито отказвал.

Магистратите постановили, че той трябва да бъде отведен в   Държавна психиатрична болница – Карлуково. Когато чул решението на съда, Реймънд избягал от залата преди някой да успее да го задържи.   

За инцидента потвърди пред TrafficNews директорът на клиниката в Курило Цветеслава Гълъбова. По думите й такива случаи ставали често, а причината е че нямало назначена охрана за психичноболните, когато се явяват на дела.

От друга страна съдебната охрана също отказвала съдействие, тъй като нямали такива указания. Гълъбова разказа , че само преди месец друг пациент, бягайки от залата, толкова силно ударил придружителя си, че се наложило той да бъде опериран заради получените травми.

„Проблемът е сериозен, такива дела се водят често след подаден сигнал в прокуратурата от роднини или съседи на психичноболен, който отказва лечение. Само че при заседанията почти винаги се стига до екцесии. Един пациент го откриха няколко месеца след като избяга в Чехия”, разказа Гълъбова.