Полицаи от цялата страна ще се съберат в неделя пред Съдебната палата в София, за да изразят подкрепата си за своите осъдени бивши колеги по делото "Чората", научи TrafficNews.

Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граговски и Георги Калинков бяха осъдени на по 7 г. затвор след поредица съдебни обрати и вече изтърпяват наказанията си. Според обвинението като антимафиоти от Благоевград те са причинили смъртта на издирвания за пласиране на дрога Ангел Димитров-Чората при задържането му на 10 ноември 2005 г.

Според първата медицинска експертиза Чората е издъхнал заради нанесения му побой и принудителната поза със закопчани на гърба ръце и притискана надолу глава. По-късно беще направено ново становище, според което Димитров е издъхнал заради стреса, наличието на кокаин в кръвта му, наднорменото тегло и късия врат.

В началото на тази седмица главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Върховния касационен съд да възобнови делото за смъртта на Чората. 

Цацаров се срещна със съпругите на осъдените по тяхна молба и ги уведоми, че самият той е внесъл искане за отмяна на постановеното решение и възобновяване пред друг състав на ВКС. Главният прокурор смята, че съдебният акт е постановен при съществени нарушения на закона и процесуалните правила, а наложените наказания са явно несправедливи.

Освен това обвинител №1 настоя пред ВКС да бъде спряно изпълнението на наказанията им.

Ако съдът уважи искането на главния прокурор, осъдените трябва да бъдат освободени от затвора до произнасяне на ВКС по направените искания за възобновяване.

Във Върховния касационен съд вече е образувано ново наказателно дело, насрочено за 14 юни по искане на петимата осъдени и техните защитници, които настояват процесът да се гледа отново.

Цацаров ще вади от затвора осъдените полицаи по делото "Чората"Главният прокурор иска от ВКС да възобнови делото