3095 катастрофи са станали на територията на Пловдивска област за 2018 година и това я нарежда на едно от челните места за пътнотранспортни произшествия в страната. Тежките катастрофи са 919, 74 души са загубили живота си, съобщава БНТ.

Статистиката на МВР сочи, че в близо 97 процента от случаите шофьорите са виновни за инцидентите на пътя.

„Основни причини за ПТП-тата са несъобразената скорост, неспазването на дистанция, отнемането на предимство и отнемането на предимство на пешеходците”, каза говорителят на КАТ Ботьо Гиргинов.

Пловдив е лидер и по броя на загиналите в катастрофи. Всеки пети, загубил живота си, е пешеходец. Новата година също не започна добре, вчера тук на това кръстовище отново имаше катастрофа с 4-ма пострадали. 2.08

Роднини на загинали предлагат при инциденти, станали след употреба на алкохол, наркотици и превишена скорост, да се промени формулировката на деянието в НК. 

60% от жертвите на пътя в Пловдив са от катастрофи с VW, Audi, BMW или MercedesVolkswagen е марката, която участва в най- голям брой пътни произшествия на тероторията на областта, водачите на BMW са най- агресивни