Както вече стана ясно, от следващия месец природната газ ще поскъпне с предвидените 14 процента. Увеличението за крайните битови и бизнес потребители обаче ще е около 8 на сто, обявиха от КЕВР. Новата по-висока цена автоматично ще оскъпи парното и топлата вода между 2 и 9 процента за различните топлофикации в страната. От началото на отоплителния сезон сметките на потребителите ще се повишат не само заради сегашното увеличение, което ще е средно за страната с 8 %, но и заради това от месец юли, което беше почти същото. Успокоението за сега е, че токът няма да поскъпва. Но… от Нова година може да има ново увеличение на цените на газта.

Новината за по-скъпо топло през зимата не стопли особено много пловдивчани, тъй като е предвидено за тях поскъпването на топлоподаването да бъде най-голямото в страната – близо 9 на сто. За много хора това оскъпяване е абсолютно необосновано. Както е за пловдивчанката Мария Полишева.

Тя и съпругът и живеят в тристаен апартамент в Кършияка. Тя смята, че скокът на парното и топлата вода са необмислени и неоснователни. Освен това на нея не й е ясно как става ценообразуването на сметките, които плаща всеки месец за отопление на жилището си. По думите на Мария и тази година семейството и ще студува, защото няма да може да си позволи да плаща високи сметки за парно. С пенсиите, които тя и съпругът й получават успяват да отоплят една или две стаи от жилището си. Практика, която в последните години прилагат голяма част от пловдивчаните, ползващи услугите на местната топлофикация.

Още по темата, вижте във видеото на ТРАФИК ТВ: