Мили Дядо Коледа, аз съм вече в първи клас и мога да правя сама много неща. Мога да се грижа за животинче, затова те моля да ми донесеш папагалче. Да е с пухкаво коремче и клетка със сърчице. Ако не е твърде много, нека тати да си смени работата, за да сме повече време заедно. Това е написала в писмото си до добрия старец 7-годишната Лорин. Момиченцето е сред стотиците малчугани, които вече са пуснали своите желания в пощенската кутия на Дядо Коледа в Пловдив.

Тази година хлапетата искат основно компютърни игри, мобилни телефони и лаптопи. Любопитното е, че голяма част от тях поръчват и книги – както за себе си, така и за своите родители, братя и сестри. Не пропускат да заръчат подаръци и за домашните си любимци. Също така децата канят Дядо Коледа на гости вкъщи. За някои от тях най-големият подарък е самата среща с белобрадия старец, за когото ще приготвят и специална почерпка. Някои от списъците с желаните подаръци са доста дълги, но хлапетата разчитат на работните джуджета да им сътворят желания от тях подарък.

„Скъпи Дядо Коледа, искам да получа за подарък малко пуши в яйчице”, е написала Никол. Друго момиченце пък си признава, че не е била много послушна през годината, но все пак заслужава подарък – лего и безжични слушалки. „Нямам търпение до Коледа, защото за мен това е най-хубавият празник”, признава малката пловдивчанка.

Изключително впечатляващо е писмото на малчуганите от Детска градина „Ран Босилек” от село Каменка. То е с големина около 2 метра, красиво изрисувано, а освен желанията си, децата са изписали любимите си коледни стихчета и песни. Истинско произведение на изкуството е и писмото на учениците от 3 „г” клас на СУ „Йордан Йовков” в Кърджали. „Всички през цялата година участвахме в клуб „Сръчковци” и с много любов сме изработили коледни картички. Украсихме писмото ти с национална българска шевица и символа на България – българската роза”, разказват самите деца. И молят Дадо Коледа за най-ценния подарък – здраве за тях и семействата им.     

 „И тази година Български пощи провеждат кампания за най-красиво писмо до Дядо Коледа. Първите писма получихме още в края на октомври и до момента те са около 650, но с наближаването на празниците броят нараства. Всички децата са се постарали доста, за да измислят своето оригинално послание. Най-красивите и интересни от тях ще бъдат оценени от екипа на Дядо Коледа”, разказа пред TrafficNews Диана Ранчева, ръководител направление логистика в пощата в Пловдив.

Тя обясни, че всички писма, които са изпратени до Дядо Коледа, облепени с марка за страната и са адресирани на български, както и тези, които са с марка за чужбина, ще получат отговори. Писмата, изпратени до 12 декември, ще участват в конкурса, а най-добрите ще бъдат наградени.