Първият кабинков лифт у нас е построен през 1961 г. и свързва софийския квартал "Княжево" и местността Копитото, която е сред любимите атракции на туристите в столицата. Съоръжението е ключово за развитието на туризма в София. Въпреки това обаче то не функционира от 1992 г. насам. 

Впечатляващото при този лифт е, че има изключително голям капацитет - 600 пътници в посока. Изграденото с австрийско оборудване съоръжение се радва на голям интерес от страна на жителите и гостите на столицата, но заради повреда то е изведено от експлоатация. През юни 1991 г. едно от въжетата се скъсва. Пътниците нямат изход и остават на лифта едно денонощие, след което са спасени при акция. Тази авария обаче се оказва пагубна за лифта. Следва експертна оценка и разследване на специалисти от цялата страна. От проверката става явно, че ключови мерки за сигурност не са спазвани в продължение на години. 

В продължение на почти 30 години съоръжението между Княжево и Копитото тъне в разруха, въпреки различните мнение и варианти за реновирането му. Днес стана ясно, че "Витоша ски" АД иска да ремонтира въжената линия. От дружеството са внесли предложение за изработване на подробен устройствен план за реконструкция на лифта в Столична община, като документацията е предадена в направление "Архитектура и градоустройство". 

"Преди няколко седмици заяви своето намерение да извърши реконструкция на съществуващите съоръжения на територията на Природен парк "Витоша". Нашият анализ показва, че Законът за горите" и действащият план за управление на Природен парк "Витоша" правят невъзможно това да се случи законно. Въпреки това обаче, определени специалисти твърдят, че това е възможно и дават примери за подменено съоръжение в зона, която обаче не е природен парк. Преди 3 седмици ние официално поканихме тези специалисти да ни консултират как според тях това може да се реализира, но до този момент никой не откликна", обясниха от "Витоша ски" в съобщение, изпратено до медиите.

Концесионерът на витошките ски съоръжения е категоричен, че целта на ремонта на лифта е Витоша да бъде по-достъпна за гражданите. Развитието по проекта за реконструкция тепърва предстои.

Снимки: detstvoto.net