Със 170 гласа "за" парламентът прие предложението на "Демократична България" за даване на мандат на Министерски съвет да приеме предложението на Френското председателство за Северна Македония. След три прегласувания Народното събрание в крайна сметка прие документа, който стана причина за падане на правителството. 

Това стана чрез проекторешение, внесено от съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, в което е записано, че България ще подкрепи, която и да е стъпка от процеса на европейска интеграция на Република Северна Македония при прецизиране на преговорната рамка и заключенията на Съвета така, че да се гарантира вписването на българите в македонската конституция "там, където са споменати други народи и на равна основа с тези народи".

След над четиричасов дебат проекторешението беше прието с гласа 170 "за" ("Продължаваме промяната", "Демократична България", ГЕРБ и ДПС), 37 "против" ("Има такъв народ", "Възраждане", четирима от БСП и двама независими) и 21 въздържали се (БСП, един от "Продължаваме промяната" и двама независими депутати). След одобряването на проекторешението от Народното събрание, предстои и Министерския съвет да го разпише.

Разглеждането и гласуването на трите проекторешения, внесени от ГЕРБ, ДПС и "Демократична България" в последните 48 часа, успя да върне депутатите в пленарна зала, след като последните две заседания се провалиха заради липса на кворум.

„Това е направо сюрреалистично. И какво стана сега. Имаме нова коалиция. Буквално до вчера за ДБ и ПП да общуват с ГЕРБ и ДПС беше недопустимо. Днес Кирил Петков, Христо Иванов, Делян Пеевски и Бойко Борисов са прегърнати, за да махнат ветото на Северна Македония, защото така в поискала Франция. И българите в Македония и факта, че не признаваме македонския език, нямат значение. Важно е да сме по-тихи от водата и но-ниски от тревата, за да не разсърдим великите сили. Както винаги. Майната им на достойнството и националното самочувствие. Такива са времената в които живеем и явно всеки трябва да вземе своето лично решение. Аз моето решение го взе и днес стана ясно защо!“. С тези думи Тошко Йорданов аргументира отрицателния си вот, заявявайки че говори от името на Слави Трифонов.

Гласуването на конкурентните резолюции съвпадна с момент на напрежение в Северна Македония заради така нареченото френско предложение за компромис между София и Скопие: от Брюксел премиерът Димитър Ковачевски го отхвърли, а водещата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ го окачестви като стъпка към "българизация на държавата". Северна Македония на теория няма право да отхвърли преговорната рамка, но на практика не може да бъде спряна, ако не иска да преговаря, нито да подпише двустранния протокол от диалога София-Скопие, който би дал на България исканите гаранции.