За първи път парапланеристи от цял свят се събират в България, за да се състезават в нова спортна дисциплина, която е комбинация между прелитания на дълги разстояния и акробатични фигури над различни локации. Домакин на това уникално екстремно състезание е подбалканския град Сопот.

Уникалното състезание е по идея на Веселин Овчаров, световен рекордьор на едно от най-трудните изпълнения в акробатиката - инфинити тъмблинг. Овчаров направи над 600 последователни превъртания с парапланер. По думите му новата дисциплина дава възможност на състезателите изцяло да се доближат до реалния полет  на птиците.



"Да имаш свободата - хем да летиш надалече и да виждаш нови красоти, хем да можеш да правиш акробатика. Избрахме Сопот, защото е подобно място с много силни условия. Има инфрастуктура, има безопасност, защото това е другият фактор по-различен от всички други състезания. Когато се правят акробатики ние ги правим над вода, има лодки и всичко е в една много изкуствена среда. Тук акробатиките ще бъдат правени над планината, дълбоко вътре в планината, над скали и над гори", разкри организаторът на състезанието.



В Сопот пристигнаха най-добрите парапланеристи от цял свят. които летят със специални крила. Посетителите могат да видят много фигури, които са комбинация от една в друга, а най-модерното в момента са преходите да стават с обръщане на посоката.

Подбалканският град продължава да привлича спортистите и да се утвърждава като най-доброто място за безмоторно летене. През 2013-та година Сопот беше домакин на световното първенство по парапленризъм в дисциплината прелети на дълги разстояния.