Протестът на кметовете на кметства, който  бе обявен за утре в София се отменя. Това се случи след като днес премиерът Бойко Борисов насрочи среща за понеделник с представители на сдружението, съобщи кмета на Калофер Румен Стоянов, който е и председател на националното сдружението на кметове на кметства.

Преди обяд кметове на малки населени места, както и граждани на Калофер се събраха на мирен протест в центъра на града. Управниците настояват всяко кметство да има гарантиран бюджет, а със закон държавата да задължи кметовете на общини да превеждат в пълен размер средствата. Другото искане, което ще бъде обсъдено е да бъде върнат прага за пряк избор на кметове от 350 на 100 души по постоянен адрес. Преди месец кметовете излязоха на мълчалив протест и дадоха едномесечен срок на държавата да бъдат извършени законодателни промени.

Кметът на Калофер Румен Стоянов тази сутрин е разговарял по телефона лично с премиера. В него Борисов е казал, че в понеделник ще очаква при него да пристигнат 4-5 кметове на малки населени, и да обсъдят проблема. Исканията на управниците са всяко едно населено място да има отделен бюджет, но и да има и закон, с който кметът на съответната община да бъде задължен да си изпълнява бюджета. Второто основно искане е прагът за образуване на кметства да бъде намален до 100 човека.

Още от днешния мирен протест, вижте във видеоматериала на TРАФИК ТВ: