Опашка от желаещи да премерят кръвното налягане се изви на Главната в Пловдив. Акцията е част от инициативите, които се провеждат под тепетата на днешния Световния ден за борба с хипертонията. В специално обособен пункт на стълбите на Каменица студенти по медицина, стажанти и лекари от УМБАЛ „Свети Георги” извършваха консултации за хипертоници и безплатно измерване на кръвното.

Пушите ли? Консумирате ли алкохол? Кога за последно измервахте кръвното си налягане и какви са последните измерени стойности? Приемате ли лекарства? Как оценявате физическата си активност? Това бяха част от въпросите, на които всеки желаещ да се включи отговаряше в специален въпросник.  

„Повечето хора днес са над 60 години. Знаят, че имат високо кръвно и приемат медикаменти. Редовно измерват кръвното си. Обезпокоителното е, че въпреки заболяванията, масово мъжете отговарят, че употребяват твърд алкохол, при това ежедневно”, разказа пред TrafficNews.bg Теди, която заедно със своите състуденти от Медицинския университет в Пловдив разговаряше с хората по Главната и им помагаше да попълнят анкетните си карти. Успокоителното обаче е, че огромният процент от анкетираните са непушачи и ежедневно имат някаква физическа активност.  

„Прекрасна инициатива. Измериха ми кръвното, като космонавт съм – 120 на 80. Лекарите ме посъветваха как да го поддържам в тези стойности. Много съм доволен”, похвали младите медици 76-годишният Илия Николов, който бе сред първите, включили се в днешната кампания, организирана от Българска Лига по Хипертония, в партньорство с Асоциацията на студентите медици в България, Асоциацията на студентите фармацевти в България, фондация „Национална мрежа Сърце за сърце“ и Български червен кръст.

Освен в Пловдив акцията под надслов „Качеството на фокус при оптимален контрол на кръвното налягане“ се проведе в още десет града в страната - София, Варна, Бургас, Плевен, Русе, Велико Търново, Хасково, Сливен и Пазарджик.

Статистиката показва, че сърдечносъдовите заболявания остават водещата причина за смърт в света. Заболеваемостта от артериална хипертония в Европейския съюз е 30 – 45%. В България сърдечносъдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация. По данни на НСИ от проведено европейско здравно проучване за периода 2008 – 2017 г., заболеваемостта от хипертония при лица над 15-годишна възраст е около 30%. Наблюдава се общо увеличаване на случаите на хипертония, и нарастване на броя на пациентите с високо кръвно налягане в по-млада възраст – 45-65 години, т.е има подмладяване на болестта. Изследванията показват и увеличаване на случаите с предсърдното мъждене. Това е най-честата аритмия вследствие на високо кръвно налягане, която повишава риска от мозъчен инсулт от 3 до 5 пъти, води до когнитивни нарушения, учестява и влошава сърдечната недостатъчност.  Мозъчният инсулт сам по себе си е втората водеща причина в целия свят, която се асоциира с лоша прогноза, висок процент на рецидив, повишена смъртност и ръст на разходите за здравната система.

Основна причина за тези резултати е фактът, че повечето хора с артериална хипертония не се лекуват, което пък се обяснява със слабата информираност и липсата на регулярно измерване на кръвното налягане. Причините за високото кръвно налягане са свързани и с рискови фактори свръхтегло, прекален прием на алкохол и сол с храната, както и недостатъчна физическа активност, съобщават от Българската лига по хипертония.