Парламентът задължи шофьорите да карат със зимни гуми в периода 15 ноември – 1 март. Това стана с гласуване на промени в Закона за движение по пътищата на второ четене.

Мярката предизвика тежък спор между народните представители, като разделение имаше дори в най-голямата парламентарна група – тази на ГЕРБ.

Според варианта, одобрен от комисията по транспорт, нямаше уточнен период на задължението. Той определяше, че със зимни гуми или с гуми с вериги следва да се кара при условия на сняг или лед на пътя.

Според Делян Добрев обаче този текст е двусмислен и водачите на автомобили може да търпят санкции дори и през август.

В крайна сметка бе прието редакционно предложение на Цветомир Михов от ГЕРБ. Той формулира, че задължението за движещите се по пътя автомобили е да бъдат „с гуми, предназначени за зимни условия или с гуми с дълбочина на протектора, не по-малка или равна на 4 милиметра през периода от 15 ноември до 1 март”.

При дебатите в комисията се чуха аргументи, че в Бургаско например почти няма сняг и не е редно шофьорите да принуждавани да слагат зимни гуми. В крайна сметка обаче надделя мнението, че не може да се прави разграничения между различните райони в страната и мярката ще важи за всички.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg