Топлинен шок и падащ огън - така може да се опише жегата, която беше регистрирана в обедните часове в Пловдив. Читател на TrafficNews алармира, че малко след 15 часа термометърът на автомобила му е отчел 41 градуса. Естествено, това не е реалната температура на въздуха в града под тепетата. Справката на метеоролозите по това време показва, че в Пловдив в 15:00 са отчетени 32,7 градуса, като 5 минути преди точния час са засечени и най-високите стойности за деня - 32,8 градуса.

Отчитането на тези 41 градуса е напълно реално, коментира за TrafficNews дежурният синоптик от Националния институт по метеорология и хидрология в София. Историята помни случаи, в които на слънце термометрите са отчели и 70 градуса. Всичко това зависи от мястото, на което е направено замерването. Преди няколко години са отчетени 50 градуса на летище София, което си е един своеобразен температурен рекорд.

Реално прогнозите за времето у нас представят регистрираните или очаквани температури на въздуха, които се отичат на сянка. Това става при специални условия. Термометрите се поставят в специални клетки, които не допускат пряка слънчева светлина. Издигнати са на двуметрови стълбове, а площта, на която са монтирани, е тревна, допълват от НИМХ.