Нов кувьоз, закупен със средства от кампанията Капачки за бъдещето получи отделението по неонатология в МБАЛ "Д-р Киро Попов" в Карлов. Благодарение на тази апаратура специалистите в лечебното заведение лекуват деца с тежки заболявания, инфекции и спасяват техния живот. Това е третият кувьоз, който е от изключителна полза за отделението, в което през изминалата година за първи път са проплакали 274 бебета.
 
Благодарение на тези благотворителни кампании една такава малка болница като нас успява да предостави за нуждите на новородените деца апаратура, която е на ниво и която им осигурява добър живот като начало като старт на живота, разказва неонатологът д-р Дориана Маринова. 
 
Регионът на Карлово винаги е бил с висок процент на недоносени деца в сравнение с останалите райони на страната. Основната причина за това е ниският социален статус на населението. Този контингент определя раждането на недонсени деца, както и на деца с много здравословни проблеми. А това засилва работата и грижите на специалистите в лечебното заведение. За лечението на едно новородено дете, което има проблем, техниката и апаратурата заемат много голям процент от самото лечение. Благодарение на тази техника можем да подобрим изхода от заболяването, изхода от цялата ситуация, в която е попаднало това новородено дете и това се дължи на апаратурата, допълни д-р Маринова.
 
Последното родено недоносено дете е от преди няколко дни. То е поставено в кувьоз, тежи 2 кг. В статистиката има случаи и на бебета, родени в екстремно ниското тегло, което е 1000 грама. 
 
МБАЛ "Д-р Киро Попов" в Карлово обслужва седем общини с пациенти от порядъка на 60-70 хиляди души.
 
Още по темата, вижте в следващия репортаж: