„Цялата помощ, която можехме да си позволим, сме изпратили на Украйна. Няма как президентът да ни разпорежда. Народното събрание решава, а Министерският съвет изпълнява“. Това обясни служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

Според него секторът върви добре, предприятията са натоварени, а хората в отбранителната индустрия получават все по-високи заплати.

„Министерството на отбраната направи оценка с какво може да се раздели фактически българската армия“, посочи Никола Стоянов.

„Най-голямото предизвикателство беше подготовката за зимата. Имаше липса на газ, повишаване на цените на горивата, голяма инфлация. Радвам се, че 8 месеца по-късно сякаш сме ги забравили. Щом инфлацията пада и цените падат, но тези на храните не със същото темпо“, посочи той пред БТВ.

Служебният министър изрази надежди законодателството за надценките да бъде прието от Народното събрание.

„Стана ясно, че проблемът е между цените на едро и цените на дребно. Той може да е или в доставчиците, или в самите търговци на дребно. Смятаме, че там има нужда от повече регулация и контрол. В началото 95% от проверките водеха до намерено нарушение. Сега това е около 30%“, добави министърът на икономиката.

180 млн. лева са изплатени от Лукойл под формата на корпоративен данък и данък свръхпечалба отделно от глобите на Комисията за защита на конкуренцията, каза Никола Стоянов.

„Мисля че някой хубави неща стартирахме в министерството и наистина се надявам да бъдат продължени - добрият диалог с чуждестранния бизнес и чуждестранните инвеститори, закуската с министъра на икономиката за инвеститори, която стартирах. Надявам се наистина да продължи прекият канал, който създадохме за компаниите за комуникация с министъра, където по конкретни казуси да могат да ни сигнализират и да можем да помогнем. Също нещо, с което много се гордея, са правилата, които успяхме да изработим за работа на службите ни по икономическите въпроси, търговските ни аташета в чужбина“, открои министърът.

„С Богдан Богданов, предложеният за министър на икономиката в кабинета "Денков-Габриел" се познаваме. Той и в момента е част от екипа като директор на Агенцията за инвестиции. Познаваме се, работим редовно. Той е запознат с повечето от темите. Неговият фокус до момента е бил привличане на инвестиции -  нещо много важно за България, където успяхме да реализираме сериозни успехи, но трябва да се продължи и да се натиска в тази посока“, коментира Стоянов.