Болно от тежка форма на левкемия момче от Пловдив получи шанс за живот. Две години след трансплантацията на стволови клетки се случва неговата среща с донора на биологичния материал. 

Ноам от Йерусалим и Ники от Пловдив - и двамата на по 26 години и като че ли това е единственото общо между тях. Чудите се какво може да свърже тези две на пръв поглед обикбовени млади момчета? Едва ли подозирате, но много от вас имат принос точно тази снимка да бъде днес реалност.

Ноам е роден в Израел в семейство със 7 деца, от което… 3 двойки близнаци. Така той има 5 братя и една сестра близначка. Но това далеч не е най-интересното за него. Когато Ноам отива в казармата, на 18-годишна възраст, дарява кръв по стандартната процедура и е попитан дали иска да го вкарат в световната донорска банка за стволови клетки, а той даже и не се замисля, отговаря положително.

След 4 години от донорската банка се свързват с него и му казват, че има човек, който се нуждае от животоспасяваща трансплантация, а Ноам е единственият, който е съвместим. Съгласява се, без да се замисли. 

Това до Ноам е Ники, роден е в Пловдив, единствено дете в семейството. Когато е на 22 години му поставят тежката диагноза левкемия, след което започва неговата трудна битка с болестта. Ходене ходене по мъките и лечение, за което са нужни €250 000 – трансплантация на стволови клетки в Германия. А донор?

С помощта на хиляди добри българи и силната вяра и всеотдайнист на хората, необходимата сума е събрана, донорът е открит – Ноам…

Един от основните двигатели на кампанията е Зорница Танева от Пловдив. Амбциозната млада тама организира мащабна кампания в помощ на Ники. Свързва се и с журналиста Илиян Велков, като подготвят репортаж с призив.  На зова за помощ откликват стотици българи. 

Днес Ники вече живее пълноценен живот и се радва на всеки един миг от него. Може би вече се досетихте какво ги свързва?

Да, Ноам е момчето от Йерусалим, което съвсем случайно  е станало донор на нашия Ники от Пловдив. Сега във вените на Ники тече ДНК-то на Ноам, на едно обикновено израелско момче, което има 5 братя и една сестра, работи на 2 места и учи за медицински работник. Но той спаси живот, животът на Ники.

Две години след трансплантацията (толкова е необходимо да се пазят в тайна донорът и реципиентът), Ники се свързва с Ноам, защото иска да разбере кой е човекът, който му е спасил живота. Отива в Израел, за да се запознаят, а днес Ноам е в Пловдив, на гости на новият си кръвен брат от България.

Настоява, че не е направил нищо особено, просто е дарил кръв, не се смята за специален, но в очите на Ники, родителите му и близките му той е героят – техният герой, нашият герой. А двамата - Ноам от Израел и Ники от България са нашите герои.

Разказът на Николай Попов и Ноам Глик - вижте във видеото на TrafficNews.bg

 

"В момента се чувствам доста добре, мога да кажа смело, че вече водя пълноценен начин на живот", споделя Николай Попов. 

За тежката диагноза Ники и семейството му разбират в края на 2015 година. Всички близки, приятели от Пловдив и медии бързо се организират в кампания за набирането на необходимите 250 хиляди евро. За щастие сумата е събрана и Ники заминава за трансплантация на костен мозък в Германия. 

"Това беше буквално животоспасяваща операция, без която аз нямаше как да продължа живота си тъй като повечето ми клетки бяха бластни, това беше единствения шанс", допълва Ники. 

Вълнуваща е била срещата между Николай и неговия донор от Израел.

"Когато се видяхме за първи път и разбрах, че човекът пред мен е жив, заради моите стволови клетки тогава осъзнах - аз съм направил нещо наистина голямо. И когато видях всички тези хора, които ми благодарят и обясняват "ти си в сърцето ми, ти наистина си много добър човек, ти си щедър и подобни неща... осъзнаваш колко голямо нещо си направил. За мен е нищо работа, но за Ники е целият свят", споделя Ноам Глик. 

"Всеки един от нас трябва да се замисли за тези малки неща, да отделяме време на близките си, да бъдем добри един към друг, да бъдем състрадателни - това всъщност ни прави хора. Процедулата по даряване на костен мозък не е сложна, но може да спаси човешки живот", казва Николай от Пловдив. 

В България има само 2000 души в регистъра на потенциални донори на стволови клетки. А реално всеки един от нас може да бъде Ноам в живота на някой друг. Информация за това как може да стнете донор на стволови клетки и колко безболезнено и бързо става това, може да намерите на https://timeheroes.org/bg/limfom/donori-stvolovi-kletki

Всяка година, стотици възрастни и деца се нуждаят от трансплатация на стволови клетки – процедура, която може да бъде единственият им шанс за оцеляване. Включи се и ти! Подай ръка, помогни!