Защо Министерство на културата и НИНКН не желаят да спасят първия български киносалон и кога най-сетне емблематичната сграда в стил виенски сецесион на най-старото ни кино ще бъде обявена за паметник на културата от национално значение. Този въпрос отправиха към институциите от сдружение "Кинопамет".

Киносалонът "Модерен театър" отваря врати през далечната 1908 г. Сградата се намира на столичния булевард "Княгиня Мария Луиза"№ 26 и от години е в окаяно състояние.

Киното е паметник на културата от "местно значение", но трябва статутът му да бъде прекатегоризиран в "национално значение", настояват от "Кинопамет".

За съжаление собствениците на уникалната сграда, построена през 1907 г. по планове на арх. Димитър Начев, не полагат грижи за поддръжката й. Печалният резултат е, че  олющената й червена фасада се рони и мазилката пада на парчета, създавайки сериозен риск за преминаващите по тротоара, отбелязват от сдружението.

Смяната на статута на сградата ще предпази първото българско кино и от потенциалната заплаха тя да бъде изтърбушена и набързо превърната в хипермаркет без паркоместа по примера на случилото се със столичното кино „Европа палас" на ул. „Алабин" 35, посочват от неправителствената организация. 

Аварийното и опасно състояние на знаковата сграда налага министър Боил Банов на основание чл.12, ал.4, т.2 от Закона за културното наследство в най-кратки срокове да предложи и с решение на Министерски съвет сегашният собственик на „Модерен театър" да бъде обезщетен с равностоен имот – частна държавна собственост, или с право на строеж върху друг имот - частна държавна собственост.

По-нататъшното стопанисване и управление на имота на бул."Мария Луиза"№ 26 следва да се възложи на Изпълнителна агенция „Национален филмов център" или на Българска национална филмотека, а средствата за реставрация на така ценната и важна за историята на българското кино и българската духовност сграда, в която се е намирало и първото у нас звукозаписно студио, където са се създавали записите на Аспарух Лешников, могат да се осигурят по европейски програми, изтъкват от гражданското сдружение.