Най-голямото пиано в света ще свири в Пловдив от днес до Коледа. Съоръжението тежи над половин тон и е дълго близо 10 метра. Разположено е в един от големите търговски центрове в район "Тракия". Освен за България, пианото е абсолютно ново и за цяла Източна Европа. Такива инструменти има в Хонг-Конг, Дубай, Ню Йорк. В музея на Бийтълс в Ливърпул има подобно пиано, но е с много по-малки размери - 1/3 от това, което е в Пловдив.

Това е най-голямото пиано в света - 7 октави, каквито има и в едно класическо пиано, но в много по-голям размер. Създателят на пианото Remo Saraceni реализира своята идея да обедини детското въображение с технологиите на бъдещето и още през 1988 година то се превръща в център на филмовата продукция „BIG” с участието на Том Ханкс. Чрез него пред публика се правят едни от най-интересните и красиви спектакли. В света има само две такива събития - в Италия спектакълът се нарича "Ел гранде пиано", в Германия - "Мистър Пиано", а в България спектакълът носи името "Мега Пиано".

На това пиано артистите свирят с цялото си тяло - освен с ръце, на музикалния инструмент може да се стъпва и така в съчетание с танц се получава едно уникално шоу.

Музикантът Стоян Бозов има голям принос за създаването на този спектакъл. Той аранжира както някои от най-големите класически произведения, така и съвременни хитове. Аранжиментът на песните е направен така, че актьорите, които участват в представленята да могат по двойки да свирят с краката си, стъпвайки върху клавишите.

Пианото е изработено ръчно в продължение на 6 месеца в Америка. Създателят му е италианец, който живее в Щатите. Транспортирането на гигантския инструмент от там до България е бил много труден процес. Гигантското пиано е пристигнало в специална опаковка, тежаща един тон, за да бъде защитено.

Пианото ще свири в 30-минутни спектакли на 7-8, 14-15, 21-22 декември. През делничните дни на всеки кръгъл час от 11 до 20 часа пианото ще свири само и ще свети, което допълнително ще създаде коледно настроение на посетителите.

За самия спектакъл

Мега Пиано е уникален музикален проект, в който се изразяват чувства и емоции по един непознат до сега начин – единство, в което танцът създава музиката, а актьорите участват с цялото си тяло! Невероятното шоу ще събуди детето във всеки един от вас, ще извика усмивки на лицата ви и независимо дали сте на 7, на 27 или на 77 години ще имате желание да го докоснете, да го послушате, а защо не и да посвирите на него, танцувайки, разкриват организаторите на събитието

Екип от професионални танцьори и актьори създава един вълшебен спектакъл, който пробужда емоциите на публиката и ги прави съпричастни към случващото се върху черно-белите клавиши.