При инцидента с простреляното дете от Враца беше използван отново военният хеликоптер, а не медицинският. Така възниква въпросът - защо, въпреки че въздушната линейка е тук, все още се използват военни хеликоптери?

От транспортното министерство заявиха пред БНТ, че причината за това е липсата на сертификати за летене на пилотите, тъй като тренировките им продължават и все още не се завършили задължителното обучение.

Първата въздушна линейка ще има готовност да участва в мисии най-рано в началото на май. Преди това обаче се очаква проверяващ от италианската компания да установи какви умения са придобили пилотите.

След това се очаква да бъде проведено и обучение в рамките на три дни. Така екипите ще са готови да извършват мисии за спешна помощ но въздух. До края на годината няма да има нощни полети.

Хеликоптерът за спешна помощ е тук от февруари, но до този момент е летял само церемониално и демонстрационно. Така беше и днес. Беше открита нова хеликоптерна площадка във Велико Търново, в болницата "Д-р Стефан Черкезов". Това е първата областна болница в страната, която вече ще има възможност за спешна помощ по въздух. Разбира се, тогава, когато полетите не са само демонстрационни и учебни.

Хеликоптер от Крумово е транспортирал простреляното в главата дете, лекари се борят за живота муИзстрелът е произведен неволно от 12-годишно момче

Откриха вертолетно летище за спешна медицинска помощ по въздух във Велико Търново