Великденските празници наближават, а с тях и големите опашки по магазините. Покрай усиленото пазаруване ще има и мерки - от БАБХ започват масови проверки в цялата страна за качеството на храните, които ще стигнат до Великденската трапеза.
Възможно е точно покрай големият поток от потребители част от търговците да се възползват и да предложат стари или дори негодни стоки. Затова засилени инспекции ще започнат още на 15 април и ще продължат до Гергьовден.
Основно ще бъдат проверявани производството и търговията на агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци и др., както и на боите за яйца.
Инспекторите ще следят за правилното съхранение на стоките, наличието на маркировки и правилното етикетиране.
Ще се проверява и за наличие на технологична документация за произвежданите храни и придружаващите ги документи.
Тази година се въвеждат нови изисквания за продажбата на агнешко месо. Това, което е с произход България, ще има маркировка в син цвят, за месо с произход различен от български – маркировката ще е в червен цвят.
Предвиждат се извънредни проверки и на пазарите на живи животни, допълват от БАБХ.