Лекар-хематолог издаде книга, за да финансира лечението на парализирано момче, съобщи konkurent.bg. "Горчиви гроздови зърна" е дебютната книга на д-р Мария Георгиева. Авторката държи да се подчертае, че издава книгата си с благотворителна цел. Сумите от продажбите тя ще дари на Даниел Маринов от Враца. След нелеп инцидент момчето остава с тежко увреждане на гръбнака. За да оздравее, той се нуждае от трансплантация на стволови клетки. Това скъпо лечение не е по силите на майка му, която се грижи за него. По-големи дарения могат да се направят чрез банков превод на сметка.

Книгата е романизирана автобиография на детските години на д-р Георгиева. В нея са разказани детайли от живота на авторката в Северозападна България. Засегнати са отношенията й с роднините й, приятелите, съседите и познатите. Всичко това д-р Георгиева разказва през романтичния и невинен поглед на детето.

Много образно и живо са пресъздадени образите на баба и дядо, на съседите и бабите от махалата, макар и отдавна преселили се в отвъдното, на веселите игри с комшийските деца, возенето с колелета и къпането в реката. Бабините гозби също са описани с голяма любов, даже има и рецепти за тези, които искат да опитат от северозападните специалитети. Отделено е и специално място за сватбите и погребенията от нашия край, за обичаите и ритуалите, които се спазват на село.

Много интересни са и разказите, посветени на родния град, който смята за най-странното и колоритно място на света. Гроздоберът също присъства в разказите, както и абитуриентският бал - събитието на годината в малкия град. Авторът твърди, че „няма никакво значение дали си се родил в село, в малкото градче, в големия град или столицата... Стартът е винаги от училището. От децата, с които растеш, от учителите, които ти дават първите знания, от семейството, което ти дава пример. А какъв ще станеш..? Това вече зависи само от теб..."

Книгата се чете на един дъх и води към спомните на отдавна забравени детайли от детството, училището, приятелите, родителите, баба и дядо, някогашният живот на село. Неща, които няма да се върнат, но остават дълбоко в съзнанието ни.

Д-р Мария Георгиева е родена в Белоградчик през 1972 г. Средното си образование завършва в родния град. Още като ученичка пише стихове, разкази и есета. Висшето си образование завършва в Медицинския университет – Плевен и работи като лекар от 1996 г. През 2005 г. придобива специалност „Вътрешни болести”. През 2012 г. придобива специалност „Клинична хематология” в Клиниката по хематология УМБАЛ „Александровска”. От 2015 г. започва работа като лекар-хематолог в „Отделение по вътрешни болести” на МБАЛ „Света София.

Сметка за лечението на Дани:

Титуляр: Даниел Маринов

IBAN: BG19FINV91501316841132

БАНКА: Първа инвестиционна Банка

BIC: FINVBGSF