Голямо количество ръчно приготвен занаятчийски хляб с жив квас от висококачествена столична пекарна осъмна в кофата за боклук. Това предизвика гнева на мнозина, които заявиха, че хлябът трябва да бъде дарен на хора в нужда или на някой от приютите за бездомни животни в София. Снимката, която разбуни духовете, е направена на улица "Георги Сава Раковски" 61.  Контейнерът за боклук е пред "Корковата Къща", а пекарната се казва "Братя Хлебари" и се намира точно срещу тях на номер 44.

"Коментарът на автора беше, че хлябът е бил мек, без плесен и мухъл от престояване и е можело да се дари на някой дом, приют, на бездомни животни, на бедни хора", пише потребител във Facebook.

По думите на автора на снимката хлябът струва между 3 лева и 50 стотинки до 8 лева. Грехота е да се изхвърля хляб, а когато става въпрос за толкова скъп продукт думи са излишни. Въпреки това в социалните мрежи възникна спор дали стоката може да бъде дарена. Някои потребители бяха категорични, че даряването на храна у нас е изключително усложнено и почти невъзможно. Други обаче не се съгласиха с това твърдение.

"Може, но дарителят въпреки всичко продължава да плаща ДДС, за да заобиколи тежки процедури и това спира много, да не говорим, че институциите през които трябва да минеш, разрешат и дадат нужните документи са още повече демотивиращи, но това не оправдава никой от тях, начини има", заяви гражданин.

От самата пекарна "Братя Хлебари" излязоха с официално обяснение по въпроса. 

"На всеки е известно (но не всеки иска да приеме), че всеки един бизнес от хранителната промишленост се сблъсква с брак в един или друг момент - например поради непредвидени обстоятелства/провалени мероприятия и др. За съжаление в нашата държава администрацията по даряване на храна е толкова тежка, че буквално е невъзможно да се направи, колкото и добри намерения да имаш. Именно затова се стремим всячески да минимизираме изхвърлянето на продукция и продължаваме да мислим за още начини, по които да намалим отпадъка си до нула", коментират хлебарите във Facebook.

Въпреки изявлението острите обществени реакции не спряха, а дори напротив - гражданите коментираха, че това обяснение е "сухо и политическо, не казва нищо по същество". 

"Не мислете само как да намалявате "отпадъка", а създайте сигурна система как точно изостаналия хляб да стига до нуждаещите се. Има толкова много варианти, които заобикалят административните спънки. Пък дори да не ви стига въображение, питайте хората тук за идеи как да нахраните нуждаещите се и да уважите Хляба. Дано тази случка да е трамплин за промяна", пише възмутен потребител.

Според последните данни дарените количества храна у нас са намалели с 50% въпреки премахването на ДДС, което бе сочено за основен проблем. Към момента усложнението в дарителския процес идва от маркирането на продуктите със специален стикер. Тази мярка беше въведена през 2017 г. Според бизнеса облепянето със специални стикери се оказва по-голяма спънка от данъка върху дарените продукти. Целта на маркировката е да попречи на злоупотребата с дарения. Българската хранителна банка е единствената организация у нас, която събира, складира и раздава продукти с кратък срок на годност.

Дарените количества храна у нас през 2018 г. са 150 тона, а за 2017 г. - 200 тона. За сравнение през 2016 г., когато все още имаше ДДС, са дарени 290 тона храна.