Всяко увеличаване на броя на заразените в притеснително. Смятам, че ще е добре да удължим извънредната епидемична обстановка. Това заяви доц. Ангел Кунчев, който е на посещение в Пловдив. Повод за коментара му бе разпространението на заразата в Доспат и Сърница. 

Към момента броят за заболелите в Доспат е 51 души. Огнище на болестта е станал цех, а всички болни служителки са жени. Доцентът изключи възможността те да са се заразили по време на масово мероприятие или посещение в храм. Той допълни, че цехът е изпълнил всички изисквания по отношение на хигиена, като са били осигурени дезинфектанти и предпазни средства. Днес или утре той ще бъде затворен за 14 дни. 

"Организацията в цеха е добра. Работата протича нормално, но при пътуване след работа няма контрол", заяви доцентът. "Ясно е, че вирусът циркулира из страната. Огнища ще възникват. Това бързо ще бъде санирано. От тук нататък мерките са за лично поведение и пазене", допълни той. 

Сред заразените в Смолянско е и началничката на РЗИ Мими Кубатева. В момента се изчакват резултатите от 102 проби на контактни лица. 16 души от село Барутин също са дали положителна проба за коронавирус. 

Според него не е препоръчително да се блокират населените места в общината. Граничният контрол обаче трябва да остане засилен. Не се предвижда да бъдат върнати ограниченията за пътуване, посещение на градини и паркове, както и ресторанти. 

"Няма да се променя нищо, след като предложа да се удължат извънредните санитарни мерки, заради скока на заболели", категоричен бе Кунчев.

Кметът на Доспат: Ако се наложи, може да стане като в БанскоБорисов е посъветвал Елин Радев да бъде спокоен